Kultúra ismeretlen budapest

Prága megvétózta a török kérést, hogy szobrot állítsanak Kemal Atatürknek, Budapest nem volt ilyen szerencsés

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A magyar fővárosban két helyen is találkozhatunk a mellszobrával.

Nem kap szobrot a cseh fővárosban Musztafa Kemal Atatürk (1881-1938), a modern török állam megalapítója és első elnöke — írja az MTI.

Prága hatodik kerületének vezetését Egemen Bagis török nagykövet az év elején szólította meg az államalapítás október 29-én ünnepelendő századik évfordulójának emléket állítani akaró szobor ügyében, a kérést most azonban hivatalosan elutasították – közölték hétfőn a kerület weboldalán.

A Deník N című független napilap értesülései szerint

egy három méter magas szoborról lett volna szó, amely másfél méter magas talapzaton állt volna.

Atatürknek jelenleg nincs szobra Csehországban, annak ellenére, hogy a török fél már 2015-ben kérte egy műtárgy felállítását a nyugat-csehországi Karlovy Varyban, ahol az egykori elnök 1918-ban gyógykezeltette magát. A kezdeményezés a helyi örmény közösség tiltakozása következtében megbukott.

Marek Jandák történész, a cseh tudományos akadémia történeti intézetének munkatársa a Novinky.cz hírportálnak azt mondta: az elutasítás oka az, hogy Atatürk

felelős volt az 1922-ben végrehajtott erőszakos fellépésért, amely az örmények ellen 1915 és 1918 között lezajlott etnikai tisztogatás túlélőit sújtotta.

Budapest nem volt ilyen szerencsés Atatürk-ügyben, hiszen nálunk rögtön a város két pontján is találkozhatunk a büsztjével: 1993-ban a török állam ajándékaként a budai Naphegy térre került az egyikük, 2012-ben pedig a XIX. kerületben egy Atatürk parkot is létrehoztak, amiben szintén áll egy mellszobor. A görög és örmény tiltakozás ellenére való felállítás oka utóbbi esetben Kispest és Pendik testvérvárosi kapcsolata volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik