Kultúra ismeretlen budapest

Dajka Margitnak állít szobrot jövőre Terézváros, már várják a pályamunkákat

Terézváros Önkormányzata
Terézváros Önkormányzata
Májusban adnák át.

A halhatatlan Dajka Margitnak (1907-1986), a legnagyobb magyar tragikomikának, mindenki Bors nénijének állít emléket Terézváros – olvasható az önkormányzat közleményében, ami hozzátette: máris kiírták a kétfordulós, nyílt művészeti pályázatot, annak reményében, hogy Jókai, Ady, Balassi, Liszt, illetve Radnóti mellett hamarosan Dajka emlékét is köztéri alkotás őrzi majd a kerületben.

Az idei nőnapon jelentette be Soproni Tamás polgármester, hogy az önkormányzat a hosszúlépés.járunk? városi séta szervező cég kezdeményezésére felállítja a VI. kerület első női szobrát. Dajka nemcsak a XX. század legnagyobb magyar színházainak, legemlékezetesebb filmjeinek szereplője volt, de életének jelentős részét is a terézvárosi Lovag utcában töltötte.

Az emlékmű felállítása kapcsolódik a VI. kerületi közterületek megújításához is, azt ugyanis a Terézváros 2030 programban megújuló Bajcsy-Zsilinszky közben tervezik elhelyezni, ami a felújítást követően sétálóutcává alakul.

A részletes pályázati kiírás itt érhető el, a művészek, művészeti csoportok, illetve alkotói vénával rendelkező magánszemélyek pedig október 16-ig adhatják le a munkáikat.

Hunyady József / Fortepan A művésznő 1964-ben, Lovag utca 10. alatti otthonában.

A 2024. május 25-én, a színésznő halálának évfordulóján felavatni tervezett műre jelenleg bruttó 25 millió forintot szánnak, a győztes tervet pedig a második fordulóban a Bérczi Linda kulturális menedzser, Demeter Nóra Ybl-díjas építész, Koniorczyk Borbála Pro Cultura Urbis-díjas urbanista, a Hosszúlépés egyik alapítója, Mélyi József kurátor, művészettörténész és műkritikus, valamint Novák János csellista, zeneszerző, rendező, a Kolibri Színház igazgatója alkotta szakmai bizottság bírálja majd el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik