Kultúra

Székesfehérvárra költöztek a Várból hirtelen száműzött Hadtörténeti Múzeum kincsei

Róka László / MTI
Róka László / MTI
Kedden kisebb tárlat nyílik, márciusban pedig jön a nagy kiállítás.

Székesfehérváron mutatja be legkülönlegesebb műtárgyaiból álló válogatását a Hadtörténeti Múzeum keddtől – írja az MTI.

A Várból egy minisztérium helyükre való költözésének vágya miatt száműzött, májusban előzetes értesítés nélkül bezárt intézmény közleményében azt írta: a Székesfehérvári Királyi Napok keretében megnyíló tárlaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül mutatnak be válogatást, részben a múzeum ismert és becses ereklyéit, részben pedig olyan műtárgyakat, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé.

A kiállításon évszázadokon átívelő, díszes összeállítás lesz látható szúró- és vágófegyverekből, az 1848-1849-ben újonnan létrejött honvédség tárgyi emlékeiből, a XX. század legmagasabb kitüntetéseiből, szemet gyönyörködtető ezüst és porcelán dísztárgyakból, valamint a magyar testőrség díszes emlékeiből – írták.

Az egyenruhákon és a felszerelési tárgyakon túl a legfontosabb katonai jelkép, a zászló is főszerepet kap az

öt teremben megépült

tárlatban, amely a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jövő márciusban nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára.

A Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből címet viselő időszaki kiállítás a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendház épületében kedden 18 órától várja a hadtörténelem iránt érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik