Kultúra

Itt az Aranyélet vezető írója és egy Oscar-díjas rendező közös sorozata, a Frust első előzetese

FRUST
FRUST
Rövidesen a magyar nézők is láthatják majd.

Több mint két évvel ezelőtt, 2021 tavaszán hosszú cikkben számoltunk be arról, hogy a Társas játék, a Terápia és az Aranyélet megszületéséből is fontos részt vállaló író és kreatív producer, Krigler Gábor produkciós cége, a Joyrider és a szerb Firefly közösen dolgozik a FRUST című vígjátéksorozaton, aminek rendezője a Senkiföldjéért a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscarral is elismert Danis Tanović lesz.

A hat, egyenként ötven perces epizódból álló FRUST középpontjában egy küszködő író, Vedran áll majd, aki egészen véletlenül megöl egy, a környékbelieket terrorban tartó, agresszív drogdílert. Ezzel rövidesen anonim szupersztárrá válik az interneten, így eldönti: tovább folytatja az önbíráskodást, újabb embereket a túlvilágra küldve, közben azonban szenved attól, hogy arccal és névvel nem állhat a világ elé – főleg, hogy többen is kiállnak a világ elé, és kijelentik, ők állnak az események mögött. A férfi rövidesen furcsa helyzetbe kerül: míg éjjel a korrupt embereket gyilkolja, nappal, a közösségi médiában saját tetteit kritizálja.

A munka részleteiről, illetve születésének körülményeiről Krigler most újabb részleteket osztott meg a lapunkkal, sőt, itt, a 24.hu-n debütál a sorozat első, közel kétperces előzetese is:

A filmes arról beszélt, hogy öt évvel ezelőtt, még az HBO Europe kreatív igazgatójaként, illetve nemzetközi projektek konzulenseként, a 2018-as szarajevói Cinelink Drama programnak köszönhetően találkozott Srdjan Vuletic bosnyák író-rendezővel, illetve a FRUST tervével, aminek a Szarajevói Filmfesztiválon való prezentációja óriási sikert aratott.

Nem meglepő tehát, hogy 2019-ben, a Joyrider megalapítása után eszébe jutott a terv felkarolása, az ötlet pedig hamarosan elindult a valóra válás felé: az első két részt maga Vuletic írta meg, majd számos nemzetközi fórumon házalni kezdtek vele. A visszajelzések pozitívak voltak, hamarosan azonban kitört a koronavírus-járvány, ami hátrány helyett végül előnnyé vált, hiszen alkalmat adott a további fejlesztésekre – mondta a 24.hu-nak Krigler, aki az egymást követő hullámok alatt végül a Firefly Productions nevű, sorozatokat készítő szerb cégnek adták el a projektet.

A sorozat később a Telekom Srbija kezébe jutott, ami ragaszkodott a teljes finanszírozáshoz, így a forgatókönyvben kevesebb magyar karakter maradt, és hazai forrásokra való pályázatokra sem volt szükség. A telekommunikációs cég ragaszkodott emellett ahhoz is, hogy a sorozatot teljes egészében Boszniában forgassák, ez azonban nem jelentette azt, hogy a magyar félnek kevesebb dolga lett volna: a következő évben Angyalosy Eszter bevonásával újraépítették a teljes évadot, majd átírták a hat epizódot.

FRUST

Ekkor tűnt fel a projektben Csicskár Dávid, aki sztori konzulensként segítette a munkákat, rövidesen pedig az Oscar-díjas Tanovicot, illetve az HBO-s Hotel Portofinót is jegyző operatőr, Erol Zubcevic is bekerült a képbe. A 2022 végén lezárult forgatások végül alig két hónappal korábban, Szarajevó egyik lakótelepén indultak el, ahol a falakon még mindig látszanak a délszláv háború golyók és gránátok ütötte nyomai.

Ez nem jelenti persze azt, hogy a térség múltja fontos szerepet kapna a sztoriban, hiszen egy

sötét, nagyvárosi thrillerbe bújtatott ironikus és komikus parabola

létrehozása volt a cél – mondta el Krigler, aki arról is beszélt, hogy a kelet-európai, szürkés, borongós nagyvárosi hangulatot hozzá illő zenei világgal akarta megidézni, így e-mailben megkereste a kortárs techno bosnyák származású csillagát, Solomunt, aki nemcsak a főcímdalt írta meg, de megengedte, hogy a kiadója katalógusából válogassanak.

FRUST

Az első korai teasert a stáb Lille-ben, a Series Mania nevű rendezvényen mutatta be, előadását pedig a világforgalmazók és streaming-szolgáltatók részéről is komoly érdeklődés követte, így reméli, hogy a FRUST-ot széles közösség láthatja majd.

A magyar bemutató részleteiről egyelőre még semmit sem lehet tudni, de ha megtalálják a világforgalmazót, akkor bízik benne, hogy még idén, vagy legkésőbb a jövő év elején mindenki láthatja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik