Kultúra

Egyre bunkóbbak a koncertlátogatók

SUZANNE CORDEIRO / AFP
SUZANNE CORDEIRO / AFP

Zeneipari szakértők szerint a koncerteken tanúsított botrányos viselkedés új normává vált, miután számos olyan eset történt, amikor a közönség tagjai a színpadra dobott tárgyakkal megsebesítették a zenészeket. Csütörtökön a Las Vegas-i rendőrség megszüntette a büntetőeljárást egy Cardi B-t érintő incidens miatt, amelyben a rapper egy koncerten a tömeg egyik tagjához vágta a mikrofont, miután egy itallal dobták meg.

A koncertlátogatók számos olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken az előadó fegyelmezetlen rajongóknak esett áldozatul. Harry Stylest Bécsben egy cukorkával találták szemen, Bebe Rexhát összevarrták, miután New Yorkban egy mobiltelefonnal arcon dobták, de hasonló történt Drake-kel is, Pink pedig döbbenten állt, amikor valaki Londonban a színpadra dobta a saját anyja hamvait. A talán legextrémebb incidens az volt, amikor az énekesnő Ava Maxot egy koncertlátogató pofozta fel a dal közepén Los Angelesben.

A Rexha incidens miatt testi sértéssel vádolt férfi később azt mondta, hogy azért dobta el a telefonját, mert azt gondolta, hogy „vicces lesz”.

Ez a fajta tiszteletlen viselkedés az új normává vált az élő fellépéseken, de ennek véget kell vetni az előadók és a közönség biztonsága érdekében

– mondta a héten Sam Allison, a Rough Trade független zeneáruházlánc rendezvényekért felelős vezetője a Guardiannek.

Egyesek úgy vélik, hogy az incidensek számának növekedése mögött a közösségi média állhat, mivel a rajongók megpróbálnak a show részévé válni, hogy olyan videókat tegyenek közzé a mutatványokról, amelyek potenciálisan vírusként terjedhetnek.

Válaszul Allison megosztotta a koncertetikettre vonatkozó tanácsait, hogy minden rajongó biztonságban érezze magát, és ami a legfontosabb, továbbra is élvezze az élő koncerteket:

Soha ne dobjatok semmit a színpadra vagy a fellépő előadónak. A telefonok, plüssjátékok, ételek, italok, virágok és ruhák a leggyakoribb tárgyak, amelyeket a rajongók a színpadra dobnak, de ha közel és megfelelő sebességgel dobják őket, sérülést okozhatnak, és komoly biztonsági kockázatot is jelentenek a színpadon

– mondta Allison, aki hozzátette, hogy a színpadra dobált tárgyak mellett a fellépők számára zavarónak ítélt magatartásformák közé tartozik a villanófényképezés, a kiabálás és a kísérletek arra, hogy párbeszédet kezdjenek az előadóval.

A múlt hétvégi Cardi B-koncertről készült felvételeken látszik, hogy a rapper saját kezébe vette a dolgokat, miután a közönség egyik tagja egy italt dobott az előadóra. A Las Vegas-i rendőrség szerint egy koncertlátogató tett feljelentést a rendőrségen testi sértés miatt, miután egy, a színpadról ledobott tárgy megütötte – bár nem volt világos, hogy ugyanaz a személy volt-e, akit az ital eldobásával vádoltak. A Grammy-győztes ellen azonban elégtelen bizonyíték miatt nem emel vádat – közölte a rendőrség

Az incidensek sorozata számos előadót arra késztetett, hogy megszólaljon. A múlt hónapban, Las Vegas-i fellépésén Adele azt mondta a közönségének:

Észrevettétek, hogy az emberek mostanában elfelejtik a koncertetikettet? Láttátok, hogy az emberek mindenféle szarokat dobálnak a színpadra? … Ha meg mersz dobni valamivel, megöllek.

Néhány rajongó, akit elkeserített mások viselkedése, saját kezébe vette az ügyet, és tanácsokat tett közzé, hogyan lehet a legjobban kezelni a koncertek alatti antiszociális viselkedést. Taylor Swift rajongói még egy koncert etikett útmutatót is készítettek.

Úgy gondolom, hogy az utóbbi időben valami megváltozott, és egyre több elszigetelt, bomlasztó, egyéni fizikai cselekedetet látunk, például tárgyak dobálását

– mondta a BBC-nek Dr. Lucy Bennett, a Cardiffi Egyetem előadója, aki a rajongók és a zenészek közötti kapcsolatot tanulmányozza

Bennett szerint az emberek hozzáállása is megváltozhatott a Covid-19-járvány óta, amikor nem lehettünk fizikailag jelen a koncerteken. Más élő előadások szervezői – a musicalektől a stand-upokig – már régóta panaszkodnak a randalírozó vagy rosszul viselkedő tömegekre, amióta a lezárások megszűntek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik