Kultúra

Lovasi András: Lehet, hogy tíz év múlva mi is megtámadjuk Ukrajnát

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Szerinte Orbán Viktor ráérzett a magyar néplélekre, és nagyszerű politikai érzékkel létrehozta az újabb egypártrendszert.

„Miközben mindent központosítanak, az állam kivonul az egészségügyből, az oktatásból és a kultúrából is, az alapvető feladatait egyre kevésbé tudja ellátni. Valójában folyamatosan vonul ki ezekről a területekről, miközben mindenhatóvá teszi magát” – mondta Lovasi András a Magyar Hang Kultúrtáj című podcastjában, amelynek vendége volt. A zenész szerint a kormány is pontosan tudja, hogy „húsz év múlva már nem lesz nyugdíj, és hogy az egészségügy a jelen állapotában fenntarthatatlan”, de nem tesz ellene semmit. „Toljuk a szart magunk előtt, és majd ránk omlik a végén.”

A csaknem egyórás beszélgetésben szóba került a magyar popzene helyzete is, valamint Lovasi elmondta, hogy szerinte szégyenletesek és fájdalmasak voltak azok az indulatok, amelyek Péterfy Bori zenekarának tusnádfürdői fellépését kísérték.

Amikor egy ilyen gyűlöletcunami rádesik, azt nem lehet megszokni

– mondta, hozzátéve, hogy már ódzkodik az élesebb politikai megfogalmazásoktól, de elítéli a művészekre kényszerített direktívákat, hogy ki hova nem mehet el fellépni. Szerinte nem lehet teljesen elválasztani a zenét a politikától, mégis fontos egy határt meghúzni. „Mi 99 óta nem vállalunk állami fellépéseket, mert az nyilvánvalóan politikai színezetet ad egy zenekarnak. Innentől viszont nagyon nehéz. Járjam körbe, hogy amikor mondjuk Jászberénybe meghívnak, akkor ki ott a polgármester, milyen helyi viszonyok vannak, milyen csalánosba nyúlunk bele? Ez képtelenség.”

Szerinte a magyar popzenét exportképes iparággá kellene változtatni, mert ez egy kicsi piac, aminek mindig lesz egy fura belterjessége.

Szükségünk lenne arra, hogy legyen egy-két zászlóshajó, vagy akár több is, amelyik viszi a hírét a magyar kultúrának.

A magyar kormány politikáját cinikusnak tartja, ám úgy látja, hogy ez nem egyedi, a világban csaknem mindenhol így van. Mindenesetre az állam egyre kevésbé tud megfelelni azoknak a feladatoknak, amiért fenntartjuk, és ez a tendencia nemcsak keleten, de a fejlett nyugati demokráciákban is egyre inkább jellemző.

A NER szerinte tökéletesen megfelel az utóbbi száz évben kialakult politikai gyakorlatnak, és Orbán is erre érzett rá nagyszerű politikai érzékkel, ennek megfelelően alakította ki a mostani egypártrendszert, „ilyen kis szatelit ellenzéki pártokkal”. A rendszer mintáját szerinte láthatjuk a „Nagy Testvérnél”, Oroszországnál is, csak nekik van egy tíz év előnyük.

Lehet, hogy tíz év múlva mi is megtámadjuk Ukrajnát

– tette hozzá szatirikus éllel.

Egy általános civilizációs hanyatlást lát a világban. „Nem kizárt, hogy 2040-re olyan csapásokat kap ez a civilizáció, amelyet nem tud kimozogni”, mondta Lovasi, aki szerint a Fidesz hatalmát is ilyen jellegű, külső körülmények képesek megtörni, nem a jelenlegi ellenzék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik