Kultúra

A mexikói Chihuahuában betiltják a nőgyűlölő dalszövegek előadását

NOAM GALAI / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
NOAM GALAI / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

1,2 millió pesót, azaz több mint 25 millió forintos bírságot is kaphat az az előadó, aki a mexikói Chihuahua államban olyan sorokat énekel el nyilvános fellépése alatt, amelyek nőgyűlöletre, nők elleni erőszakra utalnak – írja a Guardian. 

A Mexikó északkeleti részén, az amerikai határ közelében fekvő állam fővárosa, Chihuahua önkormányzata a napokban megszavazta a javaslatot, amelyet Patricia Ulate nyújtott be. A politikus szerint képviselőtársait a városban tapasztalt komoly erőszakhullám, a macsó kultúra és „a kemény valóság” késztette arra, hogy rendkívül rövid idő alatt hozzák meg az intézkedéseket.

Chihuahua az egyike annak az öt körzetnek, amely a nők elleni erőszakos esetek gyakorisága miatt a legmagasabb besorolást kapta ezen a téren. Minden olyan intézkedés számít, amely hozzájárul ennek mérsékléséhez

– nyilatkozta Ulate.

Marco Bonilla, a város polgármestere pandémiának nevezte a nők elleni erőszakhullámot, amelyet mielőbb meg kell szüntetni, és amelynek egyik állomása, hogy a zenei előadásokban fellelhető nőgyűlölő tartalmat is erőszakos cselekedetté nyilvánítják. Nem mindenki van azonban ugyanezen az állásponton: Francisco Sánchez állami képviselő például „hasztalannak és maradinak” nevezte a szabályozást, amely a szólásszabadságot veszélyezteti.

Az új szabályzás értelmében akár 1,2 millió pesós bírságot is kiszabhatnak arra az előadóra, aki nyilvános fellépésen olyan szöveget énekel, amelyben a nőgyűlöletre vagy a nők elleni erőszakra utal. A büntetésekből befolyt összeget a nők számára létesített menedékszállókra fordítják.

Mindez azt jelenti, hogy az olyan sztároknak is át kell alakítaniuk a koncerteken előadott repertoárukat, mint Bad Bunny, akinek tavaly pillanatok alatt kapkodták el a jegyeit Mexikóban, vagy épp az ország legtöbbet streamelt előadója, Peso Pluma, akinek dalszövegeiben szintén vannak a nők ábrázolásának szempontjából problémás szövegrészletek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik