Kultúra

Letartóztatták az énekest, amiért letolta a nadrágját a színpadon

Getty Images
Getty Images

Rendőrségi ügy lett a féktelen bulizásból Kína City of Rock nevű zenei fesztiválján, miután őrizetbe vették a Violent Champagne nevű zenekar énekesét, amiért a színpadon letolta a nadrágját, írja a CNN. A vád szerint a zenész tettével „rombolta a társadalmi erkölcsöt”. A koncert szervezőjének is sokba került az akció: 28000 dolláros büntetést kell fizetnie, illetve felfüggesztették a jogát arra, hogy koncerteket szervezzen. A kínai közösségi oldalakon terjedő felvételek szerint a közönség arra is próbálta rávenni az énekest, hogy az alsóneműjétől is megszabaduljon, de ezt nem tette meg – akkor alighanem még ennél is súlyosabb büntetést kapott volna.

Kínában a lakosság nagy örömmel vetette bele magát a pandémia évei után újra elérhető élő zenei élményekbe, ám a hatóság keményen kontrollálja a koncerteket, hogy azokon nehogy áthágják az ország politikai és erkölcsi szabályait.

Sicsiacsuang, Hebei tartomány fővárosa, ahol az incidens történt a helyi indie zenei szcéna központjaként ismert, amiből a város tekintélyes bevételeket is gyűjt. Júliusban a város bejelentette, hogy a három hónapon át tartó City of Rock  rockzenei fesztivállal igyekeznek hozzájárulni a turizmus és a gazdaság covid utáni helyreállításához. Ám sokak szerint a fesztivál neve (A Rock Városa) és a rockzene étosza nem összeegyeztethető az efféle rendőri atrocitásokkal.

A város akkor került fel a zenei világtérképre, amikor 2010-ben megjelent az Omnipotent Youth Society nevű zenekar Öljétek meg azt a sicsiacsuangit című dala a munkásosztály mindennapjainak frusztrációiról, ami azonnal sláger lett. Igen ám, de a dalt 2021-ben megtalálta a kínai cenzúra, és mind a címét, mind a dalszövegét teljesen átformálták: az új cím A szicsiacsuangi férfi, akit nem lehet megölni lett, a dalszöveg pedig Kína rendíthetetlenségét és gazdasági fejlődését éltette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik