Kultúra

A hollywoodi sztrájkok miatt elhalasztják az Emmy-gálát

Robyn Beck / AFP
Robyn Beck / AFP

A 75. Primetime Emmy-díj üzleti partnereivel közölték, hogy a díjátadó nem valósul meg, így az arról készülő tévéközvetítés sem kerül adásba szeptember 18-án – tudta meg a Variety.

A döntés nyilvánvalóan azzal függ össze, hogy Hollywood az utóbbi hetekben jóformán leállt, a forgatókönyvírók és a színészek sztrájkja nyomán. Ennek ellenére eddig az Emmy mögött álló Amerikai Televíziós Akadémia és a Fox eddig fenntartotta a tévéközvetítés helyét szeptember 18-ra. Mivel azonban már kevesebb mint két hónap van hátra az időpontig, az eladókat, a gyártókat és az esemény további érintettjeit most arról tájékoztatták, hogy a rendezvényt későbbi időpontra tolják. A döntés nemcsak a 18-i Primetime Emmyre, hanem a szeptember 9-én és 10-én megtartani tervezett Creative Arts Emmyre is vonatkozik.

Ez az első alkalom 2001 óta, hogy a gálát elhalasztották, akkor a szeptember 11-i terrortámadások, majd az azok kapcsán kezdeményezett katonai akciók miatt döntöttek így, akkor novemberben tarthatták meg végül a díjátadót. Az idei gála új időpontjáról egyelőre nem született hivatalos döntés, de a Variety úgy tudja, hogy a Fox 2024 januárjára tenné át az időpontot, az Akadémia viszont egy novemberi dátum mellett kardoskodik. A januári időpont mellett az szól, hogy addigra talán rendeződik a sztrájkhelyzet, a novemberi mellett pedig az, hogy a január a filmes díjszezon kellős közepén van.

A Televíziós Akadémia ugyanakkor nem tervez változtatni a díjátadóig vezető szavazási időszakon, a határidők ugyanazok maradnak, mint eddig, ami azt is jelenti, hogy a stúdióknak úgy kell összehozniuk az Emmy-kampányolást, hogy abban sem az írók, sem a színészek részvételére nem számíthatnak.

Az idei Emmy-jelölteket július 12-én jelentették be, alig negyvennyolc órával azelőtt, hogy a SAG-AFTRA színész-sztrájkját kihirdették volna. A színészcéh – és egyébként a forgatókönyvírók céhe, a WGA – szabályai szerint a sztrájkkal együtt jár, hogy annak tagjai nem vehetnek részt filmjeik és sorozataik promóciójában, az írók sztrájkja emellett direkten is hat a gálára, hiszen a sztrájkoló írók nem fognak műsorvezetői és díjátadói beszédeket és vicceket írni a díjátadóra.

Az Emmynek egyébként az HBO az idei nagy esélyese, brutális számú jelölésük van.

Kapcsolódó
Az Utódlás dominálja az idei Emmy-jelölteket
Huszonhét jelöléssel. Itt vannak a tévés csúcsdíj jelöltjei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik