Kultúra

Michael Caine világháborús veteránként szökik vissza Normandiába az öregek otthonából

A szívfacsarónak ígérkező film igaz történet alapján készült. The Great Escaper előzetes.

Bernard Jordan 2014-ben szökött meg az angliai öregek otthonából, hogy a kontinensre átkelve ott lehessen Franciaországban a normandiai partraszállás 70. évfordulóján. A csaknem 90 éves II. világháborús veterán teljesítette is a küldetést – immár másodszor. Hiszen ott volt a D-napon is 1944-ben a szövetséges csapatokkal, csak akkor golyók süvítettek a feje fölött. Az idős kori kalandról akkoriban számos újság beszámolt, akárcsak Jordan 2015-ben bekövetkezett haláláról.

Nem kérdés, hogy a történet filmre kívánkozott, ám erre egészen mostanáig kellett várni. Cserébe a létező legalkalmasabb színészt kérték fel Jordan megformálására: az öntörvényű, régi traumáival szembenéző ex-katonát a szintén 90 éves Michael Caine alakítja, míg őt mindenben támogató feleségét a júniusban elhunyt, kétszeres Oscar-díjas Glenda Jackson, akinek minden bizonnyal ez lesz az utolsó bemutatott filmje. Jackson és Caine legutóbb 1975-ben, az Egy romantikus angol nő című filmben játszottak közösen.

A friss előzetes alapján az Oliver Parker által rendezett The Great Escaperből nem spórolták ki a giccses, kissé hatásvadász drámai megoldásokat, de a két színész játéka és a csodálatos alaptörténet miatt érdemes lesz megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik