Kultúra

Meghalt Glenda Jackson, kétszeres Oscar-díjas színésznő és politikus

Justin Tallis / AFP
Justin Tallis / AFP
87 éves volt.

Rövid betegséget követően, 87 évesen meghalt Glenda Jackson, aki a színházban, filmen és politikában egyaránt emlékezeteset alkotott.

Jackson a brit kisvárosban, Birkenheadben született 1936-ban, és már az ötvenes években voltak színpadi szerepei, az áttörést azonban az jelentette számára, amikor 1964-ben a Royal Shakespeare Company tagja lett. Az ezt követő években együtt dolgozott a legendás színházi rendezővel és teoretikussal, Peter Brook-kal, aki több darabban is rendezte őt. Az 1965-ben bemutatott Marat/Sade című előadásuk Párizsban és a Broadwayen is debütált, akárcsak az általuk színre vitt Hamlet.

Az D.H. Lawrence regényéből adaptált, 1970-es Szerelmes asszonyok (Women in Love) tette Jacksont egy csapásra neves filmszínésszé, és művészfilmes szexszimbólummá. Ezért a főszerepéért kapta meg első Oscar-díját, amelyet később még egy újabb díj, és két jelölés is követett a 70-es évek során (a második díjat Egy kis előkelőség című brit vígjátékért söpörte be).

A 90-es években Jackson belefolyt a brit politikába munkáspárti színekben, amit előszörn sokan megmosolyogtak, de végül egy 23 éves képviselői pályafutás lett belőle, Tony Blair idején volt államtitkár is. Blairrel később heves vitákat folytatott a kormány oktatáspolitikája és az iraki háború miatt. 2015-ben töltötte ki utolsó képviselői mandátumát és onnantól kezdve nem indult többet a választásokon.

Politikai karrierjének lezárása után még visszatért a színészethez, legutóbbi szerepe 2021-es.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik