Kultúra

„Anyám, köszönöm, hogy nem voltál hétköznapi és észszerű” – könnyek között búcsúztak Jane Birkintől

JULIEN DE ROSA / AFP
JULIEN DE ROSA / AFP
Catherine Deneuve és Brigitte Macron is jelen volt a párizsi búcsúztatón.

Könnyek között búcsúztak Jane Birkin brit születésű legendás francia színész- és énekesnőtől hétfőn Párizs szívében, a Saint-Roch (Szent Rókus) templomban családtagjai, rajongói és a filmvilág csillagai – írja az MTI.

A gyászolók között ott volt Catherine Deneuve filmsztár, Vanessa Paradis énekesnő és Brigitte Macron, a francia first lady is. A rajongók a templom előtt a Rue des Pyramides és a Rue Saint-Honoré sarkán álló óriáskivetítőn követték a gyászszertartást, „Mindörökre Jane” , „Köszönjük, Jane Birkin” feliratú transzparenseket tartva a magasba. A hangszórókból a 76 évesen elhunyt Jane Birkin dalait, köztük a La Javanaise-t játszották a francia főváros első kerületében.

Már érzem az űrt, amelyet maga után hagyott

– búcsúzott a szertartáson Charlotte Gainsbourg színész- és énekesnő, Jane Birkin lánya.

„Anyám, köszönöm, hogy nem voltál hétköznapi és észszerű” – mondta a színésznő másik lánya, Lou Doillon színész- és énekesnő. Az évek óta szívpanaszokkal küszködő Birkin már 2021-ben egy enyhébb stroke-ot szenvedett. Július 16-án, párizsi otthonában halt meg. Külföldön leginkább 1969-es érzéki slágeréről, a Je t’aime. moi non plus-ről ismerték, amelyet szerelmével, Serge Gainsbourg-ral adott elő. Franciaországban, ahol az 1960-as évek végétől élt, dalaival, tucatnyi filmben játszott alakításaival, valamint a nők és az LMBT-közösség jogaiért való kiállásával vált ismertté. Emmanuel Macron francia elnök Jane Birkint francia ikonnak nevezte.

Kapcsolódó
Meghalt Jane Birkin brit színésznő, a Hermès ikonikus táskájának ihletője
Serge Gainsbourg múzsája, aki énekesnőként is komoly karriert futott be, hetvenhat éves volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik