Kultúra

Meghalt Jane Birkin brit színésznő, a Hermès ikonikus táskájának ihletője

CHRISTOPHE SIMON / AFP
CHRISTOPHE SIMON / AFP

Hetvenhat évesen meghalt Jane Birkin brit színész- és énekesnő, Charlotte Gainsbourg édesanyja, aki a Hermès a mai napig legnépszerűbbnek számító táskáját, a Birkint ihlette. A színésznőt párizsi otthonában találta holtan az ápolója, a halál okát nem közölték – írja a Sky News.

Egy brit tengerészkapitány és egy színésznő lányaként hamar belecsöppent a londoni művészéletbe, élete első szerepei közt rögtön olyan klasszikus szerepel, mint Michelangelo Antonioni Nagyítása. A hatvanas évek végén költözött Párizsba, ahol annak ellenére, hogy nem beszélt franciául, máris főszerepet kapott a Slogan című filmben, ahol találkozott Serge Gainsbourg színész-énekessel, aki nemcsak alkotótársa, de későbbi élettársa is lett. Vele adta elő közösen a Je t’aime… Moi non plus című dalt, amelyet Gainsbourg eredetileg Brigitte Bardot-nak szánt, megismerkedésük után azonban Birkinnel énekelte fel. A meglehetősen fülledt hangulatú dal egyszerre lett óriási sláger és kavart hatalmas botrányt, több helyen letiltották a rádiócsatornák. Gyakran emlegették őket a francia Lennonnak és Onónak, több mint tíz évig voltak együtt, közös lányuk, Charlotte Gainsbourg szüleihez hasonlóan szintén a színész-énekesi pályát választotta (a vele készült interjúnk itt olvasható). Birkin még a Gainsbourg-ral való kapcsolata előtt John Barry filmzeneszerző felesége volt, akitől szintén egy lánya született, majd Gainsbourg után Jacques Doillon francia rendezőtől is született egy gyereke. A rendező nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Birkinben meglássa a komikán túl a komoly színésznőt is, első közös filmjük, A tékozló lány után már olyan szerzői filmesek is érdeklődtek iránta, mint Agnès Varda vagy Jean-Luc Godard.

Birkin a színészi karrierjével párhuzamosan folyamatosan aktív volt énekesnőként is, Gainsbourg pedig még a magánéleti szakításuk után is írt dalokat a számára. Később is folytatta az éneklést, idős korában is rendszeresen koncertezett és sikeres albumokat is jelentetett meg.

A legenda szerint Birkin 1981-ben a Hermès divatmárka akkori főnöke, Jean-Louis Dumas mellett utazott a Párizs-London járaton, és arról beszéltek, hogy egy hozzá hasonló, állandóan úton levő kétgyermekes anyának milyen táskára lenne szüksége. Dumas még ott helyben felskiccelt egy táskát, amelyet aztán a színésznőről nevezett el: a Birkin a mai napig a divatmárka legkelendőbb darabja, státusszimbóluma, amelyhez csak hosszú várólisták árán lehet hozzájutni annak ellenére, hogy az olcsóbb modellek is 3 millió forint fölött kezdődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik