Kultúra

Kivágatnák az Oppenheimer szexjelenetét India hindu nacionalistái

Nyomós okuk van rá.

Az elmúlt napokban Christopher Nolan legújabb dobása, az Oppenheimer, illetve Greta Gerwig Barbie-filmje körül forog a filmes világ, arra azonban kevesen számítottak, hogy előbbi a premier után szinte azonnal az indiai hindu nacionalisták kereszttüzébe kerül majd – pedig így történt: sokan a film bojkottjára, illetve a szexjelenet kivágására szólítottak fel.

A CNN híre szerint a problémát az okozza, hogy az atombomba történetét annak egyik atyja, Robert Oppenheimer nézőpontján át bemutató filmben a férfi szeretője (Florence Pugh) a szexjelenet közepén kapja elő a hinduizmus egyik legszentebb könyvét, a Bhagavad-gítát, majd megkéri a címszereplőt (Cillian Murphy), hogy olvasson fel belőle.

Ezen a ponton hangzik el az Oppenheimerrel kapcsolatban sokszor emlegetett részlet –

Én lettem a Halál, a világok pusztítója

–, majd az aktus folytatódik.

Az indiai Bharatiya Janata párt egyik politikusa szerint a film támadás a hindiuzmus ellen, sőt,

a hindu-ellenes erők nagyszabású összeesküvésének része.

A film az országban egyébként meglepően jó nyitóhétvégén van túl: a kritikusok imádták, a bevételei pedig háromszor magasabbak lettek a Barbie-énál, ami épp csak átlépte az egymillió dolláros határt.

Az Oppenheimer korhatár-besorolása sem lett vészes, hiszen a tizenkét év alattiak számára szülői felügyelettel megtekinthető darabok közé került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik