Kultúra

Bayer Zsolt dokumentumfilm-sorozatot készít Mongóliában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az egyik vezető mongol híroldal, az Ikon.mn számolt be róla, hogy magyar forgatócsoportot fogadott Ulánbátor szociális ügyekért és környezetvédelemért felelős alpolgármestere, Z. Tömörtömöö. A cikk szerint a csoportot – melyet Obrusánszky Borbála nagykövet is elkísért – a nemzeti közszolgálati televízió művészei alkotják: Kálomista Márton producer, Bayer Zsolt forgatókönyvíró és Krulik Marcell operatőr, akik „tizennégy epizódos dokumentumfilmet készítettek Mongólia történelméről, kultúrájáról és szokásairól”.

A lap idézi Kálomista Mártont is:

Sok éve szerettem volna dokumentumfilmet készíteni Mongóliáról. Amikor bemutattam a film ötletét a kormánynak, azonnal jóváhagyta. Ez a munka ugyanis összhangban van hazánk politikájával. Filmünk lelke a mongol kultúra, a hagyományok és a gyönyörű természet. Valamint azt is gondolom, hogy filmünk a mongol és a magyar kultúra hasonlóságait, közös vonásait mutatja be

– mondja a producer (a névazonosság nem véletlen: Kálomista Márton a filmproducer Kálomista Gábor fia).

Mivel a magyar sajtóban ezzel az információval még nem találkoztunk, a sorozatra vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük Kálomista Mártont, aki annyit válaszolt, hogy a sajtó képviselőit időben tájékoztatni fogják.

Bayer Zsolt egyébként az elmúlt évben többször is járt Mongóliában, a Magyar Nemzetben több részben útinapló is olvasható tőle, melyben – a bűnös, zombik lakta, istentelen nyugati nagyvárosok és a tiszta, romlatlan mongol sztyeppe visszatérő szembeállítása mellett – arra is utalt, hogy filmeznek, de arról ezidáig nem lehetett olvasni, hogy pontosan milyen vállalkozás keretében is zajlik az utazás. Bár elsősorban közéleti publicistaként ismert, Bayer korábban már több, hasonló útifilm-sorozatot is forgatott, valamennyit az állami tévének: a Kamaszkorunk legszebb nyarát Amerikáról, később Dél-Amerikába is eljutott (Peru – Chile – Húsvét-sziget – Juan Fernandez-szigetek), de feltámasztotta Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon című országjáró sorozatát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik