Kultúra

Újabb turista gondolta úgy, hogy belevési a nevét a Colosseum falába

MAURIZIO ORLANDO / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
MAURIZIO ORLANDO / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Egy idegenvezető videót is készített arról, ahogy a 17 éves svájci lány összekarcolja a majdnem kétezer éves műemléket.

Ismét egy turista rongálta meg a római Colosseumot: egy svájci tinédzser véste bele neve kezdőbetűjét az épület falába. Az esetet egy helyi idegenvezető videóra vette, és értesítette a Colosseum biztonsági személyzetét.

A Daily Mail az olasz Repubblica Romát idézve azt írja: a 17 éves lány Svájcból érkezett családjával az olasz fővárosba, ahol a Colosseumot is meglátogatták. A tinédzser egy kőnek látszó tárggyal karcolta bele a nevét a falba, amelynek tanúja volt egy olasz idegenvezető, David Battaglino is, aki videóra vette az egészet. A felvételen látszik, hogy a lány saját nevének kezdőbetűjét, egy nagy N betűt vés a falra, mire valaki tapsolni kezd. Az idegenvezető a már említett olasz lapnak elmondta, hogy a szemtanúk elkezdtek kiabálni, amikor meglátták a rongálást, ő annyit kérdezett a lánytól, hogy a tapsért csinálta-e az egészet. Reakcióként a lány grimaszolni kezdett, majd továbbment. Battaglioni azonban nem hagyta annyiban, és kérdőre vonta a lány szüleit, akik szintén végignézték az akciót, ám nem izgatták magukat túlzottan az incidens miatt, annyit válaszoltak, hogy „ő még csak egy kislány, semmi rosszat nem tett.” Az idegenvezető ennek ellenére értesítette a műemlék biztonsági szolgálatát, akik a római rendőrség székhelyére vitték a családot kihallgatásra. A műemlékek rongálását szigorúan büntetik, akár 15 ezer eurós bírságot vagy öt év börtönt is kaphat az elkövető. Battaglino azt is elmondta: hat éve dolgozik a Colosseumban idegenvezetőként, azalatt rengeteg hasonló esettel találkozott, ám ez volt az első, hogy sikerült bizonyítékot is szereznie a rongálásra. Több olyan esetet is látott, amikor tégladarabokat próbáltak kilopni a turisták a falból, egy alkalommal pedig egyikük leköpte őt, amikor kérdőre vonta.

Július elején ugyancsak a Colosseumban történt nagyon hasonló eset: egy 27 éves bolgár fitneszedző véste bele kulccsal az ő és barátnője monogramjait a műemlék falába. A férfi később azzal védekezett: fogalma sem volt hogy ilyen régi az épület; jelenleg kulturális örökség megrongálása miatt folyik ellene eljárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik