Szórakozás

Nem tudta, hogy ilyen régi – mondta a férfi, aki belevéste a Colosseum falába a barátnője nevét

Andrea Ronchini/NurPhoto via Getty Images
Andrea Ronchini/NurPhoto via Getty Images

Néhány héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a közösségi médiában terjedni kezdett egy videó, amelyen egy férfi belevési a barátnője nevét a római Colosseum falába. Ahogy azt már elsőre is sejteni lehetett, nem átverésről volt szó, ebből pedig óriási botrány kerekedett, Olaszország kulturális minisztere, Gennaro Sangiuliano azonnali vizsgálatot követelt, valamint azt, hogy az elkövetőkre súlyos büntetést szabjanak ki.

Később kiderült, hogy az elkövető egy 27 éves, bolgár származású brit fitnesszedző, a neve Ivan Dimitrov, és az első hírekkel ellentétben a nő, akit megtisztelt a tettével nem a barátnője, hanem már a menyasszonya. Dimitrov a rendkívül romantikus „Ivan + Hayle” feliratot véste a falba. A Colosseum az ókori Római birodalom egyik építészeti csodája, ami azzal együtt, hogy a Világörökség része, a bolygó egyik legismertebb és legikonikusabb műemléke is egyben. Bizonyos fokig Dimitrov is tisztában lehetett ezekkel, ám a Ladbible írása szerint ennek ellenére nem sikerült megfelelően felmérnie a körülményeket. A férfi ugyanis azok után, hogy felvette a kapcsolatot az olaszországi hatóságokkal, levelet írt Roberto Gualtierinek, az olasz főváros polgármesterének is. Ő úgy értékelte a történteket, hogy Dimitrov csak most ébredt rá a tette súlyára.

Az olasz sajtóban nyilvánosságra hozott levélben a következők álltak:

„Ezeken a sorokon keresztül szeretnék bocsánatot kérni az olaszoktól és az egész világtól, amiért kárt tettem egy olyan értékben, ami valójában az egész emberiség öröksége.”

Mélységesen zavarban vagyok, mert csak a sajnálatos esemény után értesültem arról, hogy mennyire régi ez az emlékmű.

Ivan Dimitrov ellen jelenleg kulturális örökség megrongálása miatt folyik eljárás, ha bűnösnek találják, 2500 és 15 000 euró közötti pénzbírsággal, és akár kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is számolnia kell. Ügyvédje, Alexandro Maria Tirelli a helyi  Ill Messaggerónak azt mondta, „a fiú a külföldiek prototípusa, akik könnyelműek és azt hiszik, hogy Olaszországban bármi megengedett, még olyan cselekmények is, amelyeket saját országukban szigorúan büntetnének”.

A rendőrség már korábban közölte, hogy a férfi menyasszonyát nem gyanúsítják semmivel.

Kapcsolódó
Megbánta tettét a Colosseumot megrongáló férfi
A rongálást turisták látták, de kamerák is megörökítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik