Kultúra

A Kunderát negyven év után visszafogadó Csehország vezetői is megemlékeztek az elhunyt íróról

Miguel MEDINA / AFP
Miguel MEDINA / AFP
A jelenlegi és korábbi miniszterelnök mellett több miniszter is megszólalt.

Milan Kundera egész generációkat volt képes megszólítani világszerte, szépirodalmi művei és esszéi nemzetközi mércével mérve is jelentősek – mutatott rá Petr Fiala cseh miniszterelnök, aki szerdán nyilatkozatban reagált arra a hírre, hogy az író hosszú betegség után kedden, kilencvennégy évesen elhunyt.

A szintén Dél-Morvaországban született, együttérzését az író özvegyének, Vera Kunderovának táviratban kifejező Fiala hozzátette:

Kundera olyan író volt, aki művein keresztül az egész világon generációkat volt képes megszólítani, ami nemzetközi elismerést hozott neki. Szorosan kapcsolódott szülővárosához, Brnóhoz, bár politikai okokból hazája elhagyására kényszerült. Figyelemre méltó szépirodalmi műveket és esszéket hagyott ránk.

Martin Baxa cseh kulturális miniszter Twitteren olvasható sorai szerint az író halálával a mai cseh és a világirodalom egyik legnagyobb alkotója távozott az élők sorából:

Művei, amelyekben az európai kultúra alapértékeit boncolgatta, érdeklődése az ember, valamint az embernek a történelemben betöltött szerepe iránt a világirodalom megkerülhetetlen és maradandó alkotásai.

Andrej Babis volt kormányfő, aki 2018-ban Párizsban felkereste a kilencvenedik születésnapja felé közeledő Milan Kunderát, és felajánlotta neki a cseh állampolgárság újrafelvételét, nagyszerű embernek, sőt, egyenesen a legnagyobb kortárs írónak nevezte.

Szavaihoz Jan Lipavsky külügyminiszter is csatlakozott, hiszen szerinte Kundera élete jelentős részét külföldön töltötte ugyan, mégi

Csehország egyik legnagyobb szülöttjének számít, akinek művei a világirodalom remekei közé tartoznak.

 

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik