Kultúra

A felújítás alatt is látogatható lesz a Pompidou Központ gyűjteménye, a Picasso Múzeummal közös otthont kap majd

PCA-STREAM
PCA-STREAM
A tóparti óriás 2026-ban fogja megnyitni a kapuit.

Az öt évre bezáró párizsi Pompidou Központ és a Picasso Múzeum egy közös létesítményt hoz létre a francia főváros egyik elővárosában, Massyban – írja az MTI a két intézmény igazgatójának a Pompidou Központban tett bejelentése alapján.

Az új létesítmény (Centre Pompidou Francilien – Fabrique de l’Art / Musée national Picasso-Paris – POMPICART) a világ egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményével rendelkező Pompidou Központ száznegyvenezer műtárgyának, illetve a a Picasso Múzeum ötezer műből álló gyűjteményének raktáraként is szolgálni fog.

Massyban 2024 májusában kezdődnek majd az építési munkálatok, ezek eredménye pedig 2026 nyarán nyitja majd meg kapuit – épp egy évvel azután, hogy a Pompidou Központ öt évig tartó felújítási munkálatokra bezár.

A kedden bemutatott építészeti tervek szerint a két, egymástól élesen elkülönülő résszel rendelkező épület egy tó partján épül: raktárként szolgáló oldala teljesen zárt, páncélszekrény-szerű lesz, a tó felé néző, látogatható része pedig egy három szinten nyitott terű, növényekkel bevont, illetve üvegfelületű szárny lesz, a tetején egy háromezer négyzetméteres tetőterasszal – mondta el Philippe Chiambaretta.

A 31 ezer négyzetméter alapterületű, kétezer négyzetméternyi napelemmel és zöldfelületekkel ellátott központ 105 millió euróba kerül majd, raktárakon és kiállítótereken kívül pedig restaurálóműhelyeket, irodatereket, könyvtárat és kávézót is rejt majd.

A Párizstól 30 kilométerre délre található, 50 ezer lakosú kisvárost kilenc pályázó közül választotta ki a két állami múzeum:

Ez egy történelmi döntés, hiszen ez az első alkalom, hogy egy nagy párizsi intézmény nem egy vidéki városban vagy külföldön, hanem a körgyűrű másik oldalán nyit fiókintézményt

– mondta Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke, aki hozzátette:

a döntés a jövőnek is szól. Massy egy olyan hely, ahol Franciaország jövőjét építjük. A francia tudományos kutatások negyede a régióban koncentrálódik.

A PCA-STREAM építésziroda által tervezett központ északi bejárata 500 méterre lesz a még építés alatt 18. párizsi metróvonal Massy-Opéra nevű megállójától, amely várhatóan szintén 2026-ra készül el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik