Kultúra

Egy TikTok videó a bestseller listák élére röpítette a küszködő írót

Egy eladásokkal kínlódó, debütáló szerzőé lett a héten az Amazon első számú bestsellere, miután a TikTokon vírusként terjedt el egy videó, amelyen az író egy csendes dedikáláson látható.

Az 58 éves Shawn Warner a texasi Fort Worthben egy szupermarket egyik asztalánál ült, a Leigh Howard és a Simmons-Pierce Manor szellemei című young adult krimijének egymásra rakott példányai mögött, amikor két idegen odalépett hozzá, és a regényről kezdett kérdezősködni.

A Jerrad „Red” Swearenjin nevű tiktoker, aki lefilmezte az interakciót, azt mondta, hogy azért kezdett el beszélgetni Warnerrel, mert az író „abszolút vesztesnek” tűnt. A videón, amelyet már közel 18 milliószor néztek meg, látható, ahogy Warner elmagyarázza, hogy a könyv „egy tinédzser lányról szól, aki összeáll egy többszörös személyiségű szellemmel, hogy megoldja a szülei meggyilkolásának rejtélyét”. Swearenjin hallható, amint arra kéri Warnert, hogy írjon alá egy második példányt, amit egy TikTok-felhasználónak adna, és hozzáteszi, hogy megpróbál majd „egy kis szeretetet” szerezni az írónak a közösségi médiaalkalmazáson.

@internetfamouslol I was just shopping when i noticed this man trying to promote his new book. I honestly dont even read books nowadays. But something just told me to get a couple. #booksoftiktok #booktok #newauthor #showlovenothate #fyp #newbook #murdermystery #murdermysterybook #bookgiveaway ♬ original sound - Red

A videó vasárnap került fel a TikTokra, és elárasztották a támogató kommentek és a felhasználók, akik megfogadták, hogy megveszik a könyvet. Hétfőn Warner azt tweetelte, hogy a regény az Amazon YA eladási listájának első helyére került, majd nem sokkal később az összes könyvműfajban is az első lett.

Amikor Red odajött hozzám, és beszélt velem, akkoriban nagyon szerettem volna bárkivel is beszélni, mert az eladásaim hullámvölgyben voltak. Ami történt, az minden képzeletemet felülmúlta. Annyira hálás vagyok

– reagált az író a videó sikerére.

Warner gyalogsági ejtőernyősként, gyermekterapeutaként és informatikusként dolgozott, mielőtt író lett.

Életem minden szakaszában megdicsértek az emberek az írásaimért állítja a honlapján, de ugyanezek az emberek azt mondták, hogy nem lehet megélni abból, hogy író vagy. Elég ostoba voltam ahhoz, hogy hallgassak rájuk. Így hát itt vagyok, és élem a gyerekkori álmomat

– írja a honlapján.

Warner regénye 2022 novemberében jelent meg  egy független texasi kiadó gondozásában, de már készül belőle hangoskönyv is.

A TikTok az elmúlt néhány évben a bestsellerek táptalajává vált, a több millió lájkot és kommentet hozó online hype pedig fellendítette a könyveladásokat. Az egykori szociális munkás és YA-fiction szerző Colleen Hoovert a BookTok uralkodó királynőjének nevezték, miután TikTok-rajongói a New York Times bestsellerlistájának élére lőtték egy regényét. A TikTok mostanra saját könyvdíjakat alapított, és tulajdonosa, a ByteDance kiadóvállalatot indít 8th Note Press néven, írja a Guardian.

Red a vírusvideójához egyébként azt írta:

Őszintén szólva manapság már nem is olvasok könyveket. De valami azt súgta, hogy szerezzek be párat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik