Kultúra

Az 1938-ban lerombolt müncheni zsinagóga romjaira bukkantak egy német folyóban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Gátat építettek belőle.

A nyolcvanöt évvel ezelőtt lerombolt müncheni zsinagóga több oszlopára, illetve a tízparancsolat egy részét ábrázoló kőtáblára bukkantak egy építkezésen dolgozó munkások az Isar folyóban – írta meg szerdán a BBC.

A helyi zsidó közösség örömmel fogadta a felfedezést, Bernhard Purin, a müncheni zsidó múzeum igazgatója pedig hozzátette: soha nem hitték volna, hogy az épületből még bármi előkerülhet.

Adolf Hitler náci diktátor 1938 júniusában rendelte el a müncheni fő zsinagóga lerombolását, miután kijelentette, hogy az épület

bántja a szemét.

Ez öt hónappal a kristályéjszaka néven ismert véres országos pogrom előtt történt, amely során nem csak zsidók üzleteit, illetve zsinagógákat támadtak meg, de kilencvennél több embert is lemészároltak. A zaklatott, illetve letartóztatott férfiak és nők későbbi öngyilkosságaival együtt az elhunytak száma a modern kutatások szerint valójában azonban a hétszázhoz áll közelebb.

A törmelékeket egészen 1956-ig őrizte a bontást végző vállalat, mikor elrendelték, hogy a romokat

használják fel az Isar folyón lévő Grosshesseloher gát újjáépítéséhez.

Wikimedia Commons A bontás két pillanatképe.

Purin a BBC-nek elmondta:

az egykor az épület keleti falán, a tóraszekrény felett állt kőtáblának alig a negyede hiányzik.

A zsinagóga helyén jelenleg áruház működik, így az itt, valamint itt képen is látható leleteket ott nyilvánvalóan nem helyezhetik el újra, a város polgármesterének helyettese, Katrin Habenschaden azonban ígéretet tett arra, hogy azok biztonságban visszajutnak majd a zsidó közösséghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik