Kultúra ismeretlen budapest

A Lánchíd tizennégy kandeláberétől válik meg a főváros, augusztusban bárki lecsaphat rájuk egy árverésen

BFVK
BFVK
Jó eséllyel nagyra kell majd nyitni hozzá a pénztárcát, de egy darabka történelem kerül vele a szerencsések birtokába.

Meglepő tételre bukkant az Építészfórum a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ várható árverési tételei közt: kiderült, hogy a városvezetés augusztus 14-én több mint egytucat, hosszú időn át a Széchenyi lánchídon teljesítő, különböző állapotú kandeláberétől válik meg.

A vonatkozó aloldalon látható fotók mellé csatolt leírás szerint az árverési dokumentáció július 31-én, 15 óráig kérhető ki, az árverésre pedig augusztus 14-én, 10 órakor kerül majd sor. A licitharcban az vehet majd részt, aki kiveszi a dokumentációt, augusztus 2-ig leadja a regisztrációs lapot, sőt, elsejéig a 200 ezer forintos árverési biztosítékot is megfizeti.

Az indulóárak első látásra magasnak tűnnek, valójában azonban egyáltalán nem azok, hiszen négy rövid, díszítéshiányos kandeláberre (lámpatest+oszlop) némi szerencsével már 675 ezer forint + ÁFA áron le lehet csapni, a komplett, díszei egy részét nélkülöző hosszú (lámpatest + oszlop + talapzat) darabok pedig 990 ezer forinttól (+ÁFA) indulnak majd.

Arra is van persze lehetőség, ha valaki minden díszt látni szeretne az új szerzeményén: ebben az esetben négy rövid darab közül lehet majd választani (ezek ára 750 ezer forint + ÁFA-tól rugaszkodik majd el), de akár egy hosszúval is hazatérhet a szerencsés, bár azért minimum 1,1 millió forint + ÁFA összeget kell majd utalnia a megfelelő bankszámlaszámra.

Fortepan A híd 1945-ben, a fegyverek elhallgatása után.

A rövidesen új gazdához kerülő részletek természetesen nem voltak a híd eredeti részei:

a négy, 1849 óta álló túlélőt gondosan restaurálták, további huszonnégy korábbi darabot felújítottak, harminckettőt pedig újra legyártottak,

az azonban valószínűnek tűnik, hogy a most feleslegessé vált darabok legalább hét évtizeden át ácsorogtak a Duna két partja között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik