Kultúra

Így halt meg Arábiai Lawrence

Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP
Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP

Thomas Edward Lawrence, vagy más néven Arábiai Lawrence törvénytelen gyerekként látta meg a napvilágot 1888-ban látta meg a napvilágot, apja egy angol nemes, Sir Thomas Chapman, anyja pedig Sarah Junner, a gyermekeinek a nevelője volt. Régészként és építészként végzett, majd a háború előtt a Közel-Keleten régészeti expedíciókon vett részt, amelyeken lehetősége nyílt elsajátítani az arab nyelvet – írja a Múlt-kor.hu.

Kalandos élet

Az első világháborúban az Oszmán Birodalom ellen lázadó arab nemzeti mozgalom vezetője, Fejszál emír mellett dolgozott a britek összekötőjeként dolgozott. Emellett azonban Lawrence aktívan harcolt is, 1917-ben, török fogságba is esett: a helyi bég katonái alaposan megverték, majd szexuálisan bántalmazták.

Lawrence a háborút lezáró békekonferencián Fejszál delegációjának tagjaként az önálló, egységes arab állam létrehozása mellett érvelt, hasztalanul. Ezt követően hazatért, és Winston Churchill mellett dolgozott tanácsadóként a Gyarmatügyi Minisztériumban.

Harlingue / Roger-Viollet / Roger-Viollet / AFP Arábiai Lawrence

Később álnéven szolgált a Királyi Légierő (RAF) kötelékében, de 1923 februárjában lelepleződött, és csak 1925-ben térhetett vissza. 1926-1928 között két évet töltött Brit Indiában, majd vissza kellett térnie, mert kémkedés gyanújába keveredett. 1935-ig szolgált a RAF kötelékében.

A sebesség bűvöletében

Lawrence szerette a sebességet, a motorokat, halálát is e szenvedélye okozta. 1935. május 13-án a Wareham közelében lévő Clouds Hillnél motorozott, amikor későn vett észre két kerékpározó fiút, és megpróbálta őket kikerülni. A hirtelen mozdulattól elvesztette az uralmát a jármú felett, és a kormány felett átrepülve súlyos fejsérüléseket szenvedett.

Az orvosok hat napon át küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni, május 19-én meghalt. A vizsgálatokból kiderült, hogy súlyos zúzódásokat és agykárosodást szenvedett, mivel a feje védtelen volt a baleset alkalmával. Megállapították azt is, hogy amennyiben mégis túléli a balesetet, alighanem megvakult volna, és elveszítette volna beszédképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik