Kultúra

L. Simon László: Abszurd lenne, ha Orbán Balázs döntené el, mely könyvek kerülnek a Libri kirakatába

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, korábban kultúráért felelős államtitkár volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége, ahol többek között a Libri MCC általi felvásárlásáról is kérdezték. A fideszes politikus szerint egyáltalán nem aggályos ez a fejlemény, sőt, ő kifejezetten pozitívan áll a történtekhez, mert szerinte az új helyzet még segítheti is a független könyvkiadókat.

L. Simon szerint azok, akik a leghangosabban kongatják a vészharangot a Libri felvásárlása miatt, egyébként is csak nagyon kis szeletét teszik ki a könyvpiacnak:

Mondjuk ki nyíltan: nem az én könyvem, nem Krusovszky Dénes könyve, nem Peer Krisztián könyve, és nem azoknak a szépirodalmi szerzőknek a könyvei határozzák meg a könyvpiacot

– mondta L. Simon László, aki szerint ami történt, az szimplán üzlet.

A műsorvezető felvetésére pedig L. Simon abszurdnak nevezte a feltételezést, hogy az MCC-t tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke, Orbán Balázs (aki egyben a miniszterelnök politikai igazgatója is) határozná meg, mely könyvek kerülnek a Libri boltok kirakatába.

L. Simon azt is megjegyezte, hogy a Libri Csoporthoz tartozó szerzők közül sokan rendszeresen pályáznak a Nemzeti Kulturális Alaphoz közpénzre, könyvkiadási támogatásra:

Azok a szerzők, amelyek most nagyon aggódnak, valójában állami támogatás nélkül még ebben a piacorientált csoportban sem tudják megjelentetni a könyveiket

– mondta, hozzátéve, hogy azok a szépírók, akik ma aggódnak a Libri vélt függetlenségének elvesztése miatt, azok a könyvpiac egy százalékát sem teszik ki a pénzügyi részét tekintve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik