Kultúra

Tiltakozásképp nyújtotta be lemondását Csák Jánosnak a neves balettművész

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Ifj. Harangozó Gyula méltatlannak tartja, hogy figyelmen kívül hagyták a szakmai bizottságok ajánlásait, így lemondt az apjáról elnevezett Harangozó Gyula-díj bizottságának elnöki tisztségéről és tagságáról.

Lemond a Harangozó Gyula-díj bizottságának elnöki tisztségéről és tagságáról a Kossuth-díjas koreográfus és balettművész, ifj. Harangozó Gyulaírta meg az Index, amelynek birtokába jutott az ezt megindokló, Csak János miniszternek írt levél.

Ifj. Harangozó azt írja, ő is sajnálattal hozta meg a döntést.

Elhatározásomat elsősorban a Harangozó Gyula-díj, másodsorban az Operaház főigazgatói pályázata szakmai bizottságának egyhangú ajánlásainak figyelmen kívül hagyásával indoklom.
Méltatlannak tartom, hogy a különböző bizottságokba felkért hatalmas tapasztalattal bíró és komoly sikereket felmutató, jelentős művészek egyhangú véleményét művészet-szakmai kérdésekben ilyen módon ignorálják

– áll a levélben az Index cikke szerint.

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze címmel is rendelkező művészt szomorúsággal tölti el, hogy „míg egy Liszt Ferenc- vagy Erkel Ferenc-díjjal kitüntetett művész minden nehézség nélkül meghallgathatja e kiváló művészek remekműveit – hiszen ezek a darabok több színházunk és zenekarunk repertoárján folyamatosan elérhetőek –, addig egy Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett művész csak csodálkozhat azon, hogy a magyar állam arra méltónak tartotta Harangozó Gyulát, hogy állami díjat nevezzen el róla, de arra nem, hogy műveit elérhetővé tetesse az utókor számára.”

Ifj. Harangozó Gyula azt is hozzátette, hogy Kesselyák Gergely karmester operaházi szerződésének váratlan megszüntetése csak megerősítette abban, hogy helyesen döntött. Kesselyákot azt követően menesztette az újból főigazgatónak kinevezett Ókovács Szilveszter, hogy ő is elindult vele szemben a főigazgatói székért folytatott pályázaton. Akárcsak Rost Andrea, aki a pénteken szintén bejelentette, hogy távozik az Operaháztól.

Sajtóinformációk alapján a szakmai bizottság egyhangúlag Kesselyák Gergely tartotta a legjobbnak, végül az Operát több mint 12 éve vezető Ókovács Szilveszterre esett a miniszter választása. Kesselyák balettigazgatója a most lemondását benyújtó ifj. Harangozó Gyula lett volna. Ókovács Szilveszter csütörtökön röviden megindokolta Kesselyák menesztését.

Kapcsolódó
Ókovács: Ha egy négyszemközti beszélgetésből másnapra hír lesz, akkor már értem, ki vitt ki eddig is mindent innen
Az Operaház főigazgatója szeretné, ha Kesselyák Gergely nem újságok irodáiban töltené az idejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik