Kultúra

Akkora leszavazáshullám zúdult A kis hableányra, hogy az IMDb változtatott a rangsorolási rendszerén

WALT DISNEY PICTURES / LUCAMAR P / COLLECTION CHRISTOPHEL / AFP
WALT DISNEY PICTURES / LUCAMAR P / COLLECTION CHRISTOPHEL / AFP
Rengetegen adtak egy csillagot az élőszereplős filmre.

Bár kritikusunk szerint is rém gyenge lett A kis hableány új, élőszereplős változata, a Disney filmje iránti tömeges – rasszista felhangokat se nélkülöző – ellenérzés már jóval a premier előtt elindult, rögtön azután, hogy kiderült: Arielt fekete színésznő, Halle Bailey játssza majd a filmben.

Az indulathullám azóta is töretlenül tart, ami az IMDb-n is érezteti hatását: a Gizmodo írta meg, hogy a népszerű filmes adatbázison olyan sokan szavaztak egy csillaggal A kis hableányra, hogy az oldal súlyozni kezdte a voksokat. Az eddigi 32 ezer szavazatból 12 ezer egy csillagos, ennek ellenére a film 10-ből 7-en áll.

A rangsorolási mechanizmusunk szokatlan szavazási aktivitást fedezett fel ezen az oldalon. A rangsorolási rendszerünk megbízhatósága érdekében egy módosított, súlyozott számítást alkalmaztunk

– írják egy megjegyzésben, de nem pontosítják sehol, hogy ez a módosított számítás mit jelent (egyelőre a Gizmodónak sem válaszoltak ez ügyben).

A kérdés már korábban is felmerült, hiszen az IMDb alkalmazott már ilyesmit a The Kasmir Files bollywoodi film szavazásánál is, akkor azonban szokatlan mennyiségű pozitív értékelés érkezett egyszerre, így lefelé kellett húzni az átlagot. A rendező Vivek Agnihotri akkor szokatlannak és etikátlannak nevezte az eljárást. Nem az IMDb az egyetlen filmeket rangsoroló oldal, ahol támadás érte A kis hableányt: a német Moviepilot és a francia AlloCiné is hasonlót tapasztalt a saját felületén.

Kapcsolódó
A hínár mindig zöldebb, ha békében hagyják – csalódáskeltő lett A kis hableány
Nagyon próbálkozott, de nem ringatott el a víz eléggé ahhoz, hogy ne zavarjanak A kis hableány élőszereplős újrafeldolgozásában sorakozó sutaságok. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik