Marjai János / 24.hu
Kultúra

Index: Nem jelöli Ókovács Szilvesztert a bizottság az Operaház élére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság meghallgatta a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére pályázókat, és az Index információi szerint Kesselyák Gergely, az Operaház jelenlegi első karmestere, Miklósa Erika opera-énekesnő és Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser maradt állva, őket javasolja a testület a posztra. A végső döntést pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg 2023. május 27-ig, aki azonban nem köteles figyelembe venni a bizottság javaslatát, választhat a másik nyolc jelölt közül is. Csák döntése volt, hogy érvénytelennek nyilvánította tavaly a pályázatot, amikor csak ketten indultak a posztért, és ő állította fel a bizottságot is.

Összesen tizenegyen indultak a posztért, köztük Ókovács Szilveszter, az Operaház jelenlegi főigazgatója, továbbá Aczél András rendező, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, Ertüngealp Alpaslan karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt fő-zeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Kesselyák Gergely, az Operaház jelenlegi első karmestere, Miklósa Erika operaénekesnő, Molnár Levente operaénekes, Rost Andrea operaénekesnő és Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser, a Coopera ügyvezető igazgatója.

Az Index úgy tudja, Csák János a döntés előtt szeretne találkozni még egyszer a bizottság tagjaival, meghallgatná az érveiket, és az általuk kiválasztott jelöltekkel is szeretne elbeszélgetni.

A bizottság tagjai Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója (ő Rátóti Zoltán színművész helyére került be), Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, korábbi nemzeti kulturális örökség miniszter, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke és az Operaház dolgozóit képviselő Fahidi Patrícia hegedűművész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik