Kultúra

Baán László szerint egy-két év múlva kezdődhet a városligeti új Nemzeti Galéria építése

Liget Budapest
Liget Budapest
Feltéve persze, ha javulnak a gazdasági körülmények.

A Liget-projekt létrehozását miniszteri biztosként irányító Baán László a Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában, a Néprajzi Múzeum épületét, illetve a Városligetben megvalósított eddigi projektelemeket bemutató kiállítás kapcsán arról beszélt, hogy a munkálatoknak már most jelentős eredményei vannak, hátra van még azonban a legnagyobb és legfontosabb fejlesztés, a Pritzker-díjas japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria felépítése.

Ez az új múzeum hozzájárulhat ahhoz, hogy a megújult Városliget felkerüljön Európa kulturális térképére. […] Csak akkor lesz nemzetközi hírű és rangú bármely újonnan tervezett kulturális negyed, ha van benne legalább egy kortárs építésű, kiváló kvalitású művészeti múzeum.

– tette hozzá.

Galéria
Városliget Zrt.

A 2020-ra közel háromszorosára – 26-ról 73 milliárdra – drágult, most ismeretlen összegből megvalósítani vágyott építkezés részleteiről egyelőre semmi pontosat nem lehet tudni, az év eljén észrevettük azonban, hogy 2022 decemberében már az ötödik, azzal kapcsolatos építési engedélykérés indult a Kormányhivatal felé, február elején pedig a lapunknak a Fővárosi Önkormányzat arról számolt be, hogy az eljárást az Építtető kérelmére január 7-től legfeljebb hat hónapra szüneteltetik, így a munkálatok az idei évben már nemigen indulhatnak el.

Baán egy MTI-hír szerint most ezzel kapcsolatban kijelentette:

ha a nemzetközi gazdasági feltételrendszer normalizálódik – a világgazdaság állapota javul, és enyhül az energiaválság –, akkor 2024-2025-ben megindulhatnak a munkálatok.

Ehhez persze jogerős építési engedélyre is szükség lesz, amit az építési hatósági adatbázis szerint egyelőre nem adtak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik