Kultúra

Az Andrássy úton alapított új művészeti központot Mészáros Lőrinc állami hátszéllel született szuperbankja, az MBH

MTVA/Bizományosi: Lehotka László
MTVA/Bizományosi: Lehotka László
A KOGART-házként elhíresült épület továbbra is a művészeteknek ad majd otthont.

Júniusban nyitja meg kapuit a Hungarian Art & Business (HAB), amely új, művészeti központként a magyar kortárs művészet támogatását célozza – olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A HAB első, június elején nyíló, Rockenbauer Zoltán kurátori munkájával születő időszaki kiállítását az MBH Bank Művészeti Alapítvány műgyűjteményének a XIX. és a XX. századi magyar képzőművészet kiemelkedő műalkotásaiból rendezik. Így többek közt Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan, valamint Szőnyi István munkái tűnnek majd fel a falakon.

A közlemény Vékony Déliát, a HAB művészeti igazgatóját idézi, aki a nyitókiállítás kapcsán kiemelte: az alapítványi gyűjteményt kortárs darabokkal tervezik bővíteni, a kollekció köré pedig múzeumpedagógiai, művészeti foglalkozásokat és közéleti programokat fognak szervezni.

A rendszeres időszaki kortárs kiállításokat tervező intézmény hozzátette: a HAB célja olyan kulturális és társadalmi találkozóhely létrehozása, amely a látogatókat nemcsak a művészettel, hanem egymással is képes összekapcsolni, ösztönözve a művészeti fókuszú párbeszéd megteremtését.

A HAB tevékenységének másik kiemelt pillére a művészek támogatása – olvasható az MTI-ben közzétett írásban –, ehhez a központ egyedi grafikai és alkotóműhelyeket biztosít, valamint ösztöndíj- és rezidenciaprogramot is létrehoz. Utóbbi keretében a művészeknek lehetőségük lesz beköltözni a HAB épületébe, ahol koncentráltan kísérletezhetnek a ház által biztosított eszközpark segítségével. A hiánypótló grafikai műhely kialakításával a hely célja, hogy elősegítse a klasszikus sokszorosítótechnikák kortárs alkalmazását és népszerűsítését.

A közlemény a helyszín bemutatását annyival intézi el, hogy az a Világörökség részeként védett Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legszebb, az 1800-as évek végén épült épületében kap helyet, jelenleg pedig az MBH Bank Művészeti Alapítvány gondozásában áll. Az épületet a tervek szerint teljesen felújítják, a koncepció alapján pedig a belső tereket tágas könnyedség, lágyság, irizáló felületek jellemzik majd, amelyek egyúttal az elnevezésben is szereplő hab-képzetre utalnak.

A történet ennél persze bonyolultabb, hiszen az épület az Andrássy út 112. alatti, egykor Landauer Ferenc József nyaralójaként született, majd 1898-1899-ben az építőipari vállalkozóként elképesztően gazdaggá vált báró Ohrenstein Henrik számára Alpár Ignác alakította luxusvillává. Az államosítások után a KISZ, illetve a Fiatal Művészek Klubja otthonaként használt épületet a legtöbben annak kapcsán ismerhetik, hogy 2003 és 2013 között KOGART Ház néven kiállítótérként, illetve művészeti és gasztronómiai központként működött. A Kovács Gábor rendkívüli magángyűjteményét bemutató intézmény tíz évvel ezelőtt Tihanyba tette át a székhelyét (ott 2020-ig működött), a budapesti villa pedig hosszú álom után, két évvel ezelőtt, mintegy ötmilliárd forintért került Mészáros Lőrinc tulajdonába, majd a vaskos állami hátszéllel, Mészáros többségi tulajdonaként született MBH kezelésébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik