Kultúra

Meghalt Martin Amis brit író

Hetvenhárom éves korában hunyt el.

Nemzedékének egyik legünnepeltebb brit írójaként ismerték Martin Amist, aki 1949-ben született Oxfordban, most pedig floridai otthonában hunyt el. Nyelőcsőrákban halt meg – közölte a New York Times feleségét, Isabel Fonseca írónőt idézve. A BBC méltatása szerint Martin Amis, generációja egyik leghíresebb brit regényírója volt.

Noha édesapja Sir Kingsley Amis költő, regényíró volt, saját bevallása szerint fiatalon csak képregényeket olvasott, később lépett csak apja nyomdokaiba.  Már első regényével, az 1973-as Rachel Papersszel díjat nyert (Somerset Maugham Award), majd bekerült az ünnepelt írók közé. Salman Rushdie most azt mesélte róla, semmi mást nem akart maga után hagyni, csak egy polcnyi könyvet, hogy azt mondhassa: „ettől idáig én vagyok”. Rushdie szerint a polc meglett, de Martin Amis borzasztóan fog hiányozni.

Kazuo Ishiguro a BBC-nek azt mondta, generációjuk zászlóvivője volt, számára csípős szatírája és briliánsan pimasz prózája inspiráció volt, mert mindig volt benne valami gyengédség. Az irodalmi Nobel-díjas író szerint Amis művei velünk maradnak, túlélik a divat és az erkölcs változásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik