Kultúra

Százötven év után nyitották fel a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium időkapszuláját

MTI/Kátai Edit
MTI/Kátai Edit
Az iskola alapkövét keresték, mást is találtak.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum régészei a székelyföldi város főtérén, a kollégiumnak a Tamási Áron Színházzal szomszédos sarkánál egy négy négyzetméteres, másfél méter mélységű szelvényt nyitottak meg, remélve, hogy megtalálják az iskola alapkövét, de abban valami váratlanra is bukkantak – írta az MTI.

Az alapkőből kiemelt, rozsdás fémhengert a felújítás alatt álló iskola vezetősége, a város polgármestere, valamint a média képviselőinek jelenlétében nyitották ki, majd a múzeum restaurátora bemutatta a benne talált pénzérméket és a – jórészt szétmállott – írott dokumentumot.

A Háromszék című lap beszámolója szerint a Mikó-kollégium 1859-1870 közötti időszakára utaló szöveg

csak foszlányaiban olvasható, az érmék beazonosítása pedig szakvizsgálatot igényel.

Galéria
MTI/Kátai Edit

Sztakics Éva iskolaigazgató az eseményen elmondta: Csikós Júlia könyvtárőr kutatásai nyomán azonosították a helyet, ahol a Sztáncsuj Sándor vezette, Hőgyes Mihály Huba és Bajusz Mátyás alkotta régészcsapat feltárta, és megmentette a székely történelmi örökség egy darabját.

Antal Árpád polgármester — a Maszol.ro hírportál beszámolója szerint –hozzátette: ebből a példából tanulva az épület mai felújítói is időkapszulával üzennek majd a későbbi nemzedékeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik