Kultúra

Halálos iramban 10: Nem lepődnénk meg, ha Bobby Ewing álmodná ezt az egészet

UIP-Duna Film
UIP-Duna Film
Biztonsági öveket becsatolni: a Halálos iramban tizedik része valójában a Halálos irambant befejező trilógia első része. Egyúttal 340 millió dolláros becsült költségvetésével a világ nyolcadik legdrágább filmje. Ennyit a számokról, a filmben maradhatunk Vin Diesel tarkójánál és a világörökség elpusztításánál. Újdonságot talán csak Jason Momoa Joker-szerű táncmozdulatai jelentenek. Kritika.

Minden foglalkozásnak megvannak a maga kihívásai, amelyek miatt veszélyességi pótlék járna. Dominic Torettóénak az, hogy visszatér a tizenkét éve halott brazil drogbáró fia, és meg akarja ölni a családját. A kritikusénak az, hogy egy filmsorozat tizedik részéről kell írnia. Öveket becsatolni: nagyjátékfilm már megint Dominic Toretto munkájáról készült, nem a filmkritikuséról (bár úgy hírlik, Quentin Tarantino utolsó filmjében mi jövünk).

A Halálos iramban 10-nek természetesen nincs története, csak „története”. Ennek lényege, hogy matematikai precizitással meghatározott időközönként:

  1. Felcsendüljön egy rettentő primitív hiphopszám
  2. Kapjunk egy szuperközeli beállítást Vin Diesel részről részre terebélyesebb tarkójáról
  3. Ripityára törjön egy halom kocsi
  4. Diesel eldörmögjön egy falvédőbölcsességet a család szentségéről
UIP-Duna Film

Meglepetést semmi nem okoz, legfeljebb az, hogy éppen melyik hollywoodi filmsztár döntött úgy, hogy rengeteg pénzért cserébe búcsút mond a színművészetről szőtt fiatalkori álmainak, és helyette Vin Diesel képébe sziszegi, hogy „meg fogom ölni a családodat”.  Az aktuális főgonosz szerepében Jason Momoa látható. Figurája, Dante Reyes annyira gonosz, hogy csak egészen halvány esélyt látunk megtérésére és befogadására a Toretto klánba.

A szappanopera-logika jegyében ugyanis a Halálos iramban-sorozat főgonoszaival az szokott történni, hogy képtelenek ellenállni Dominic Toretto atyai karizmájának, a nyakba akasztott feszületnek és a kerti sütögetésnek, ezért első feltűnésük után másodszorra már jó fiúként térnek vissza.

Úgy tűnik, ez most nem lesz, de még hátravan két rész.

UIP-Duna Film

A Halálos iramban 10 ugyanis nemcsak egy filmsorozat tizedik epizódja, hanem egy trilógia nyitó darabja is. Ezzel a filmmel kezdődik a végjáték, amely 2025-ben a Halálos iramban tizenegyedik részével – más számítások szerint a Halálos iramban 10 második részével – folytatódik, és a 2020-as évek második felében, ha nem pusztul ki addigra az emberiség, befejeződik. De talán az ökológiai katasztrófa után is el tudna készülni a folytatás, a Halálos iramban epizódjai ugyanis éppen olyanok, amilyeneket a mesterséges intelligencia is meg tudna rendezni.

A tizedik részt viszont még nem a ChatGPT rendezte, hanem Louis Leterrier, akinek két korábbi filmje, A szállító és a Szemfényvesztők címével jelzi Leterrier filmkészítői feladatait és kvalitásait.

Leterrier szolgálataira azért volt szükség, mert a Halálos iramban harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és kilencedik részét jegyző Justin Lin „kreatív alkotói nézeteltérések” miatt kiszállt a tizedik menetből. Elképzelésünk sincs, miféle kreativitásról lehetett szó ebben az esetben, mindenesetre Leterrier pont ugyanolyan filmet csinált, amilyet Lin vagy a ChatGPT csinált volna, úgyhogy a közönségnek aligha kell csalódnia.

UIP-Duna Film

Milyen egyéb újdonságot tartogat az új epizód? Például Jokerhez illő modorosságokat. Momoa ugyanis felkészülten jött a forgatásra: azt találta ki, hogy Dante Reyes olyan lesz, mint Heath Ledger A sötét lovagban, de végül inkább olyan lett, mint Jared Leto az Öngyilkos osztagban. Ráadásként az írók azzal a jópofasággal álltak elő, hogy ez a karakter időnként kifesti a körmeit és szoknyát ölt, így alighanem hosszú évekkel vetették vissza az LMBTQ-mozgalmak ügyét, és teljesen megérdemelnék, hügy feldühödött jogvédők tüntessenek a házuk előtt.

Zavarba ejtő, hogy ennyi otrombaság mellett a készítők mégis tesznek gesztusokat a családbarát szórakoztatás érdekében. Egy ízben például Diesel és Momoa lerombol majdnem mindent, ami Rómában az időszámításunk előtti első és az időszámításunk szerinti második század között felépült, de megnyugodhatunk: halálos áldozatok nincsenek. Később John Cena New Kids on the Block-slágert énekel egy gyereknek, noha rémlik, hogy legutóbb még végezni akart a gyerek apjával, Dominic Torettóval.

A Halálos iramban 10-ben szinte teljesen véletlenszerű, hogy melyik rég látott szereplő tér vissza, és hogy éppen jót vagy rosszat akar. Olyan sebességgel érkeznek a légből kapott fordulatok, hogy azon sem lepődnénk meg, ha a film végén a Dallas Bobby Ewingja kilépne a zuhany alól, és bejelentené, hogy furcsa álmot látott egy autós filmsorozat tizedik részéről, ami egyébként a világ nyolcadik legdrágább filmje. Ez a fordulat éppenséggel hiányzik a Halálos iramban 10-ből, de talán a 11-ben vagy 12-ben erre is sor kerül.

Halálos iramban 10 (Fast X), 2023, 141 perc. 24.hu: 4/10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik