Kultúra

Megvan, mikor búcsúzik a Tünet Együttes

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Június 13-án várja utoljára közönségét a Tünet Együttes, a húsz év után megszűnő független előadóművészeti társulat a Tünet Búcsú című programmal köszön el a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Ezzel az esttel szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki alakítóként vagy szemlélőként része volt a Tünet 20 éves történetének

– olvasható a Trafó honlapján az előadásról.

Mint írják, 18 órától múltidéző installációk, vetítések várják az érdeklődőket a Trafó egész épületében, 20 órától pedig búcsú performansz látható a nagyteremben.

A mintegy 20 éves társulat organikus folyamat eredményeképp alakult együttessé a Szabó Réka köré csoportosuló művészekből, ezért születésének pontos időpontja nem határozható meg. Az évek alatt létrehoztak 33 előadást, kilenc performanszt, egy fesztivált, négy színházi kalandjátékot, egy színházi nevelési előadást, négy filmet, számos középiskolásoknak és általános iskolásoknak szóló táncszínházi beavató foglalkozást, tartottak tréningeket, nyitott műhelymunkákat, szerveztek filmklubot, illetve számtalan, az előadásaikhoz kapcsolódó beszélgetést. A Tünet Együttes tagja volt az évek során Dózsa Ákos, Czakó Máté, Furulyás Dóra, Gőz István, Góbi Rita, Kövesdi László, Peer Krisztián, Réti Anna, Szabó Márta, Szabó Réka, Szász Dániel, Vadas Tamara és Valcz Péter, tiszteletbeli tagja Fahidi Éva és Szirtes Attila.

Ahogy azt mi is megírtuk, február 21-én Szabó, a művészeti vezető búcsúlevélben jelentette be, hogy a Tünet Együttes hibernálja magát és lezár egy korszakot. Szabó akkor búcsúlevelében azt írta: az utóbbi évek keserűséggel, frusztrációval és önváddal töltötték meg, belefáradt a  szélmalomharcba, így felbomlik a Tünet Együttes.

A búcsú részeként tervezik, hogy kiadják a társulat mesekönyvét képmelléklettel kiegészítve, felveszik és elérhetővé teszik a társulat előadásaihoz készült zenéket, dalokat, és online archívumot is szeretnének létrehozni. Addig még utoljára látható a társulat repertoárjából a Nothing Personal című előadás május 16-án a Jurányi Házban, A tünetegyüttes – avagy a függetlenek tündöklése és című előadás két alkalommal, május 25-én és június 9-én az Örkény Stúdióban. A Burok utolsó előadása a MU Színházban lesz június 7-én. A létezés eufóriája című dokumentumfilmet újra műsorára tűzi a Toldi Mozi június 1-jén, közönségtalálkozóval egybekötve. A Tünet Búcsú napján 18 órától bebarangolható a Tünet múltja a Trafó tereiben, ahol például fotórulett, filmvetítések, tárgyinstallációk várják a látogatókat. „20 órakor kezdetét veszi a nagyteremben a sírva-nevetős szeánsz” – írják az ismertetőben. Ahogy Szabót idézik, sok-sok valaha volt alkotótárssal és Valcz Péter „színházesztéta professzorral” próbálják megfejteni, hogy mi a Tünet Együttes titka.

Jó volna végre definiálnunk magunkat, mielőtt megszűnünk. És a végén… igen. Majd buli hajnalig, Varga Vince adja a talpalávalót

– idézik a művészeti vezetőt, aki elmondta: a búcsú után a társulat hírlevelében adnak majd hírt magukról.

Kapcsolódó
„Nem harcolok tovább” – húsz év után megszűnik a Tünet Együttes
Szabó Réka alapító belefáradt a szélmalomharcba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik