Kultúra

„Nem harcolok tovább” – húsz év után megszűnik a Tünet Együttes

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Szabó Réka alapító belefáradt a szélmalomharcba.

Vége van. A Tünet Együttes kihűlt. Hogy ez fagyhalál, vagy téli álom, majd elválik, ha egyszer lesz még tavasz

– írja búcsúlevelében Szabó Réka, aki 2002-ben alapította meg saját független színházi társulatát, 2006-ban felvéve a Tünet Együttes nevet. A társulat felbomlása mögött álló szakmai és személyes okokat alaposan meg is indokolja:

Az elmúlt évek alatt tele lettem keserűséggel, frusztrációval és önváddal is, mert nem voltam már képes jól működni, kimerültem, leértem a gödör aljára. Most épp felfelé tartok. Teret kell nyissak magamban, magam körül. Nem tudom, nem akarom folytatni jelen körülmények között a társulat napi szintű működtetésének szélmalomharcát. Nem akarok vezető, munkáltató lenni olyan helyzetben, amelyben lehetetlen felelősséget vállalni. Nincs kedvem az önbecsülésemet végleg elveszíteni, és ezáltal képtelenné válni arra, hogy másokat megbecsüljek. Kilépek a szokásos működésemből, átalakítom az idegrendszeremet. Az elmúlt években egyre inkább azt éreztem, hogy a körülmények, a rendszer irányít. Elvesztettem a kapcsolatomat a vágyaimmal. Vissza kell vegyem a szabadságomat.

Mint írja a Tünet Együttes kezdetben egy természetesen bővülő és változó társulatot jelentett, melyben már akkor ott voltak olyanok, akik azután végig vele maradtak (Szász Dániel, Gőz István, Peer Krisztián kisebb szünetekkel, és Szirtes Attila a haláláig). Később inkább egy szellemi műhelyre hasonlított, autonóm művészek egy újabb generációjával kiegészülve (Valcz Péter, Czakó Máté), továbbra is erős közösségi érzéssel, ahol szabadon áramolhattak az alkotó energiák, és egész különleges műfaji „kicsapongások” is létrejöhettek. A mindent leuraló kultúrharc, covid és háború sújtotta elmúlt 3-4 év viszont már egy elnyújtott búcsú volt.

A Tünet hosszú évek alatt lett társulattá, ennek megfelelően hosszú évek alatt múlik ki. »Nem bumm-mal, csak nyüszítéssel.« (…) Én most hátradőlök, és figyelek. Nem harcolok tovább. Keressetek bátran.

Szabó Réka szerint a Tünet Együttes szelleme tovább él, és lehet, hogy egyszer újra testet ölt. Ám ezzel az évaddal lezárul egy korszak és elbúcsuztatják az elmúlt húsz évet. Szabóval 2020-ban készítettünk interjút, ezt itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik