Kultúra

Mégsem Taylor Swift áll a rejtélyes, szerző és cím nélküli könyv mögött

Ed JONES / AFP
Ed JONES / AFP

Ahogy arról mi is beszámoltunk, komoly érdeklődés övezte azt a cím és szerző nélküli kötetet, amiről felröppent a hír, hogy valójában Taylor Swift lehet az írója. A  4C Untitled Flatiron Nonfiction Summer 2023 munkacímű kötet előjegyezhető példányai máris elfogytak, pedig a megjelenés csak július 9-én esedékes. Az énekesnő rajongói különböző elméletek mentén tökéletesen meg voltak győződve, hogy Swift áll a rejtélyes kötet mögött, az előjegyzések egy jó része is hozzájuk köthető, ám azt csak remélni lehet, hogy a swiftie-k (így nevezik a Swift-rajongókat) között van elég, akik történetesen a K-popot is kedvelik, kiderült ugyanis, hogy a kötet valójában a BTS-hez köthető, és Beyond the Story: 10-Year Record of BTS lesz a címe.

A leleplezést maga a könyv kiadója, a Flatiron Books tette meg, közleményükből kiderült, hogy a szerző Myeongseok Kang újságíró, aki a zenekar tagjaival közösen, oral history-jelleggel, visszaemlékezésekből rajzolja meg a BTS történetét.

 

A kötet körüli pletykák akkor kaptak szárnyra, amikor az amerikai könyvesboltok hírét vették, hogy a kiadó egy cím és szerző nélküli kötetből nem kevesebb, mint egymillió példány nyomdai munkálatait rendelték be, és arra kérte a könyvesboltokat, hogy írjanak alá egy szándéknyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a kötetnek helyet biztosítanak a megjelenés napjától. A kötetről mindössze annyit árultak el, hogy globális érdeklődésre és komoly publicitásra számot tartó könyvről van szó.

Egyesek az eredetileg június 13-ra tervezett leleplezés dátumából, illetve a tervezett oldalszám (544) számainak összegéből (13) arra következtettek, hogy Swift lehet a szerző, akinek a 13 a kedvenc száma, ám rajtuk kívül a BTS rajongói is spekulálni kezdtek, a június 13-i dátum ugyanis a tizedik évfordulója a BTS első kislemez-megjelenésének. A július 9-i megjelenési dátum hasonló spekulációkra adott okot: Taylor Sift Speak Now albumának újramegjelenése e dátum előtt két nappal esedékes, a BTS rajongói, akik magukat Armynak, azaz hadseregnek nevezik, pedig ezen a napon ünneplik az úgynevezett Army-napot, a rajongói klub alapításának napját. Magyarán a Taylor Swift-rajongók nagyon bele akartak látni valamit ezekbe a jelekbe, amelyekre valamennyi alapjuk még volt is, csak éppen a BTS-fanoknak több alapja volt. Mindkét rajongóbázis tagjai be is szálltak az előrendelésekbe, most a BTS-rajongók örülhetnek.

A júliusban jubiláló, 2013-as bemutatkozó kislemez óta a BTS kilenc albumot és hat EP-t adott ki, és megdöntöttek egy sor rekordot. Tavaly a zenekar azonban bejelentette, hogy szünetet tartanak, hogy pihenjenek, illetve hogy a tagok szólóban is kipróbálhassák magukat. Emellett még egy okuk van a szünetre: a zenekar tagjaira is vonatkozik a minden egészséges, harminc év alatti dél-koreai férfinak kötelező, tizennyolc és huszonegy hónap közötti sorkatonai szolgálat, ami azt jelenti, hogy legalább 2025-ig nemigen térhetnek vissza a színpadra. A zenekar két tagja, Jin és J-Hope már meg is kezdték a szolgálatot. A BTS Dél-Korea egyik aranytojást tojó tyúkja: becslések szerint nagyjából 3,5 milliárd dollárral gazdagítják az ország gazdaságát minden egyes évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik