Kultúra

Megszüntette az önálló forgatókönyv-fejlesztési igazgatóságot a Filmintézet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A forgatókönyv-fejlesztés korábban a Nemzeti Filmintézet önálló igazgatóságaként működött, illeszkedve Andy Vajna koncepciójához, aki a forgatókönyv-fejlesztést nevezte meg a 2010 után felálló filmtámogatási rendszer kulcstevékenységeként. Az önállóságát vesztett szervezeti egység korábbi vezetője jelenleg a filmszakmai döntőbizottságban sincs benne, a televíziós döntőbizottságba ült át.

Nincs már önálló Forgatókönyv-fejlesztési Igazgatósága a Nemzeti Filmintézetnek, az intézményi egység az NFI honlapján szereplő szervezeti ábráról is eltűnt. A 24.hu megkeresésére az NFI közölte, a forgatókönyv-fejlesztés a Gyártás támogatási Igazgatóság hatáskörében folytatódik:

A hatékonyabb feladatellátás céljával integrálta a Nemzeti Filmintézet a korábbi Forgatókönyv-fejlesztési igazgatóságot a Gyártás támogatási igazgatóságba. Valójában eddig is a Gyártás támogatási igazgatóság felügyelte a teljes támogatási folyamatot a forgatókönyv-fejlesztéstől kezdve az egyes támogatási szakaszok elszámolásáig.

A Forgatókönyv-fejlesztési Igazgatóságot korábban Fonyódi Tibor forgatókönyvíró vezette, aki jelenleg már a Filmszakmai Döntőbizottságnak sem tagja. Helyére Benkő Orsolya került, míg Fonyódi ült be Benkő helyére a Televíziós Döntőbizottságba. Ezzel kapcsolatban a Filmintézet úgy reagált: „A döntőbizottságok összetételében a változás technikai jellegű. Az elmúlt időszakban a Filmintézet a televíziós filmtervek fejlesztésére is pályázati lehetőséget nyitott a filmelőállítóknak, ennek megfelelőn a mozifilm fejlesztőkkel párhuzamosan munkába állt a televíziós projektek fejlesztő csapata.”

Hozzátették, „ennek tükrében a fejlesztett pályázatok elbírálásánál logikus fejlemény, hogy egy adott projektről ne a korábbi fejlesztését vezető szakember hozzon döntést, hanem az a szakember, aki a fejlesztési folyamatot nem ismerve, csak magára a filmtervre tud koncentrálni a támogatási döntés meghozatalakor”.

Andy Vajna szívügye

A forgatókönyv-fejlesztést Andy Vajna akkori filmipari kormánybiztos nevezte meg a Nemzeti Filmtézet jogelődje, a Magyar Nemzeti Filmalap kulcstevékenységeként.

A forgatókönyvek értéke alapján fogjuk eldönteni, hogy melyek azok, amelyek beleférnek a mi kulturális missziónkba

– nyilatkozta 2011-ben, a Filmalap felállása után az Origónak. A forgatókönyv-fejlesztésről Vajna ugyanott azt mondta, „szerintem az jó dolog, hogy ha mi kapunk egy nagyon jó filmötletet, akkor leülünk megbeszélni a producerrel, elmondjuk a véleményünket, és ha ő egyetért vele, akkor mi segítünk neki azzal, hogy adunk mellé egy fejlesztési szakembert, aki hétről hétre követi a forgatókönyv alakulását, bekéri az oldalakat az írótól, és nem az történik, hogy egy év múlva vagy kapunk valamit, vagy nem. Ez nemcsak ellenőrzés, hanem segítség is.”

(Képünkön: Káel Csaba mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik