Kultúra

Megrendezzük az Eurovíziót, ha legyőztük az oroszokat – nyilatkozta a tavalyi ukrán győztes

MARCO BERTORELLO / AFP
MARCO BERTORELLO / AFP

Alig várják, hogy hazájukban rendezhessék meg az Eurovíziós Dalfesztivált, ehhez azonban az kell, hogy ukrán győzelemmel végződjön a háború – nyilatkozta a dalverseny első elődöntője után a tavalyi győztes Kalush Orchestra egyik tagja, Timofij Muzicsuk. 

Az énekes a Guardiannek elmondta: nagyon hálásak a briteknek, amiért átvették tőlük rendezést – hiába győzött tavaly Ukrajna, a háborús helyzet miatt átadta a rendezés jogát az Egyesült Királyságnak –, egyben rendkívül csalódottak is, amiért jelenleg lehetetlen Kijevben megtartani a dalversenyt.

Nincs kétely bennünk: egy nap megrendezzük az Eurovíziót, reményeink szerint rögtön azután, hogy győzelmet arattunk ebben a háborúban

– nyilatkozta az énekes, aki hozzátette: nyilván az idei ukrán indulónak, a Tvorchinak drukkolnak, de a brit győzelemnek is örülnének. Reményeik szerint ugyanis így 2024-ben visszacserélhetnék a rendezés jogát, és amennyiben véget érne a háború, Kijevben lehetne az Eurovízió.

A háború még mindig tart. Továbbra is a szabadságunkért és függetlenségünkért harcolunk. Amit a világ tehet értünk az a támogatás, és az, hogy nem marad csendben

– tette hozzá az énekes.

A Kalush Orchestra tavaly szimbolikus jelentőségű győzelmet aratott az Eurovízión. Az ukrán folk-rap együttes a győzelmi trófeát 900 ezer dollárért árverezte el, majd a befolyt összegből drónokat vett az ukrán hadseregnek.

Az idei verseny elődöntői kedden startoltak el Liverpoolban, magyar versenyző 2019 óta nincs annak ellenére, hogy az eurovíziós válogatónak számító Dalt továbbra is megrendezik – a legfrissebb nézői adatok szerint egyre kevesebb sikerrel. Erről itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Eurovízió nélkül mélypontra csökkent A Dal nézettsége
Az eredetileg az Eurovízós Dalfesztivál előválogatójaként létrejött A Dal évek óta egyre kevesebb nézőt érdekel, az MTVA azonban továbbra sem hajlandó megindokolni, miért nem veszünk részt a nemzetközi megmérettetésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik