Kultúra

Az abortuszjog korlátozásáról és az ukrajnai háborúról szóló tudósítások kaptak idén Pulitzer-díjat

Eugene Gologursky / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Eugene Gologursky / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Washington Post és a New York Times, valamint az AP amerikai hírügynökség is Pulitzer-díjat nyert idén az abortuszhoz való jog amerikai korlátozásáról és az ukrajnai háborúról szóló tudósításaival.

A Washington Post újságírója, Caroline Kitchener (képünkön középen) egy olyan nőről szóló riportjáért kapta az újságíróknak adható legnagyobb elismerést, aki az abortuszhoz való jog korlátozása miatt adott életet egy ikerpárnak. A New York Times „az Ukrajna elleni orosz invázióról szóló rettenthetetlen tudósításaiért, köztük a Bucsa városában történtek után folytatott nyolc hónapos nyomozó munkáért” kapta az elismerést. Az AP a Mariupolban készített fotóival és tudósításaival érdemelte ki a Pulitzer-díjat, miután akkor is az ostromlott városban maradt, amikor más sajtóorgánumok már elhagyták a várost.

A Pulitzer-díjakat 23 kategóriában osztják ki, melyek közül 15 újságírói kategória. Emellett irodalmi, színházi és zenei Pulitzer-díj is létezik. Regény kategóriában két mű – megosztottan – kapott Pulitzer-díjat. Hernán Díáz Bizalom című regénye mellett, amely Pék Zoltán fordításában jelent meg a 21. Század Kiadónál, a másik díjazott Barbara Kingsolver Demon Copperfield című, magyarul egyelőre nem olvasható kötete.

A kitüntetést a New York-i Columbia Egyetem zsűrije ítéli oda, a díjazottakat pedig Marjorie Miller főigazgató jelentette be hétfőn, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik