Kultúra

Martin McDonagh letiltaná a Thália Színház előadását, Kálomista Gábor perre készül

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Nem engedélyezné Martin McDonagh, A nagy kézrablás című darab szerzője, hogy a Thália Színház úgy vigye színre a művét, hogy feketére festett fehér színész játsszon. Az Index számolt be róla, hogy a szombati premier előtt megkereste a színházat McDonagh ügynöksége, hogy jelezze, ilyen szereposztással nem engedik előadni a darabot.

A világhírű, ír származású brit szerző darabját először 2016-ban vitte színre a Thália, akkor az ügynökség nem jelezte, hogy problémája lenne a szereposztással. Idén májusban a színház újra műsorra tűzte a darabot, melyben Toby, egy fekete karakter szerepét a feketére mázolt Jámbor Nándor alakítja, de ez 2023-ban a nyugati világban már tabu, noha például a magyar kereskedelmi tévékben még gyakran előfordul. (A blackface jelenségről bővebben itt olvasható cikkünk.)

Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója az Indexnek megerősítette, hogy kaptak egy írásos értesítést a szerzőt képviselő ügynökségtől arról, hogy nem engedik játszani az előadást, ha abban fekete bőrűre maszkírozott fehér színész alakítja Tobyt. Kálomista – aki a héten nyert meg épp egy pert – azt mondta, amennyiben jogi eljárásra kerülne sor, kíváncsian várja, hogyan döntene a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik