Kultúra

Mona Lisa újabb titkát fejtették meg a tudósok

ANNA MARGUERITAT / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
ANNA MARGUERITAT / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Több mint ötszáz éve festette meg Leonardo da Vinci, de még mindig bőven akadnak titkai a világ egyik leghíresebb festményének.

Leonardo da Vinci Mona Lisájának egy újabb titkát fejtették meg szakemberek, akik szerdán Rómában bejelentették: a kép hátterében látható tájon a toszkánai Laterina település mellett található Romito-híd látható.

Silvano Vinceti történész, az olasz kulturális és környezeti örökség felmérésével foglalkozó bizottság elnöke szerint az összehangolt kutatás azt mutatja, hogy Leonardo da Vinci az etruszk-római Romito-hidat örökítette meg műalkotásán.

Ma már csak egy ív maradt belőle, de 1501 és 1503 között nagyon forgalmas volt a híd, amit a firenzei állami levéltárban talált egyik dokumentum is igazol a Medici-család tulajdonában álló műalkotások állapotáról. Ebben az időben Leonardo az Arno völgyében tartózkodott, először Césare Borgia szolgálatában. A Romito-hídnak négy íve volt és két szikla között húzódott egy útvonalon, amely több kilométerrel lerövidítette az utat a toszkánai Arezzo, Fiesole és Firenze városok között

– mondta a történész.

Az elmélet alátámasztására egy drónnal felvételeket készítettek és virtuálisan újraalkották a hidat. A szakértők történelmi dokumentumokat is bemutattak, amelyek azt hivatottak igazolni, hogy da Vinci akkortájt gyakran megfordult Laterina térségében. A Louvre-ban látható festményről úgy tartják, hogy Lisa Gherardinit, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő feleségét ábrázolja.

Az ikonikus festmény száz évvel ezelőtt került elő, azóta is óriási érdeklődésre tart számot mind a civilek, mint a tudósok részéről: 2015-ben például megállapították, hogy egy nagyorrú nő rejtőzik a festmény alatt, négy éve pedig olasz idegkutatók jelentették ki, hogy a legendásan rejtélyes arckifejezés valójában egy erőltetett mosoly.

Kapcsolódó
Ön is észrevette, hogy nem őszinte Mona Lisa mosolya?
Idegkutatók szerint Mona Lisa mosolya aszimmetrikus, mely általában azt jelenti, hogy nem őszinte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik