Kultúra

Meryl Streep kapja idén a spanyol Nobel-díjnak nevezett Asztúria hercegnője-díjat

Arturo Holmes / WireImage / Getty Images
Arturo Holmes / WireImage / Getty Images
A döntésről a zsűri szerdán számolt be.

A három Oscar-, illetve nyolc Golden Globe-díjjal is elismert Meryl Streep nyerte el idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője díjat művészet kategóriában – jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

Az indoklásban a díjat odaítélők méltatták a sztár több mint ötven éve tartó pályafutását, aminek során egy sor bonyolult szerepben állt helyt, alakításaival reflexióra késztetve a nézőket, sőt, a felelős szerepválasztásaira is felhívták a figyelmet.

A zűri rámutatott: a hetvenhárom éves színésznő fáradhatatlanul küzd az egyenjogúságért, tehetségével pedig több generáció számára tette lehetővé, hogy felejthetetlen színpadi, vagy filmes élményben legyen részük.

Az Asztúria hercegnője díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, ezek sorában a korábban Vittorio Gassman, Ennio Morricone, John Williams, Woody Allen, illetve Bob Dylan által is átvett művészeti elismerés az első.

Az elismerést hagyományosan októberben, a spanyol királyi család jelenlétében adják át Oviedóban – a díjazottak Joan Miró szobrát, illetve ötvenezer eurós (18,7 millió forint) pénzjutalmat kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik