Kultúra ismeretlen budapest

Stüszi vadász és Tell Vilmos került volna a Wichmann-kocsma helyére tervezett szálloda homlokzatára

Mohos Márton / 24.hu és ÉTDR
Mohos Márton / 24.hu és ÉTDR
Publikussá váltak a Magyar Kártya Hotel tervrészletei, amik a felhördülésnek köszönhetően végül nem valósultak meg.

Közel két és fél évvel ezelőtt a semmiből bukkant fel a hír: a tulajdonosa lebontaná a több mint két évtizeden át Wichmann Tamás kultikussá vált kocsmájának otthont adó, a Kazinczy utca 55. számú, korábban a magyarországi teozófusok otthonának, illetve egy bordélyháznak is otthont adó – a magyar kártya szülőházának helyén álló – épületet, hogy ott szállodát építhessen.

A fordulatokban gazdag történetben az egyemeletes ház tulajdonosi körében rövidesen NER-közeli szálakat találtunk, a 168 Óra pedig miniszteri, illetve korábbi államtitkári kapcsolatra is bukkant, így sokan az első pillanattól kezdve temették az épületet. Néhány nappal később aztán kiderült: a 2019. december 23-án leadott, tizenkét szobát magában foglaló hotelálom talán nem fog valósággá válni, hiszen a tulajdonos Rum Garden kezét megkötötte volna a házzal kapcsolatban továbbra is folyó, műemlékké nyilvánítási folyamat.

Végül nem ez, hanem a Miniszterelnökség oszlatta el a kételyeket, hiszen Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azonnali hatállyal elrendelte a védettségi eljárást, néhány nappal később pedig a Kazinczy utca 55. egy évre ideiglenes műemléki védettséget kapott.

Mohos Márton / 24.hu Az épület az ideiglenes műemléki védettség megszületésekor, 2021 januárjában, akkor még a kocsma helyén működő üzlethelyiséggel.

A röviddel 2019 karácsonya előtt az illetékes kormányhivatalhoz eljuttatott tervcsomag így a következő évben hiába kapott két alkalommal is – júliusban, illetve augusztusban – jogerős építési engedélyt, a hatóság 2021 márciusában visszavonta azt, és a beruházó fellebbezését követően sem adott újra zöld utat a projektnek.

ÉTDR Az elmúlt évek történései az építési rendszer felületén.

Az egyéves védelem 2022 eleji lejárta óta az üggyel kapcsolatban teljes a csend, munkáknak vagy újabb engedélykérésnek pedig semmi nyoma nem látszik.

Kérdésekkel fordultunk épp ezért Erzsébetváros önkormányzatához, a kormányhivatalhoz, a fővárosi önkormányzathoz, valamint a tulajdonos Rum Gardenhez, hogy megtudjuk, mégis mi történik, illetve milyen jövő vár a Fővárosi Közgyűlés március 29-i döntése nyomán valószínűleg rövidesen fővárosi védettséghez jutó házra.

Mohos Márton / 24.hu Az épület helyén állt a magyar kártya szülőháza – ennek emléktáblája mellett, a kapun a teozófusok jele is látszik.

Választ egyelőre csak a kormányhivataltól kaptunk, ami új információt ugyan nem árult el, publikussá tette azonban a három és fél évvel ezelőtti tervcsomag két részletét, amiknek köszönhetően láthatjuk, hogy a széles körű felháborodás miatti állami közbelépés nélkül milyen épület körvonalazódna ma a legtöbbször bulinegyedként emlegetett Belső-Erzsébetváros szívében.

ÉTDR

A 2019. december 18-án befejezett, utcai homlokzatot mutató lap a projekt nevén – Magyar Kártya Hotel – kívül számos részletet árul el: eszerint a játszótér felé futtatott zöldhomlokzattal néző, kis alapterületű, szomszédjánál valamivel alacsonyabbra törő épület utca felé eső arcán, a szintek közti látszóbeton felületeken a magyar kártya születésének évszáma (1836) mellett a kártyalapokon látható alakok neve kapott volna helyet, köztük a zöld felsőn látható Rudenz lovagé, a piros felsőn lévő helytartó Geszler Hermanné, a makk felsőre került Tell Vilmosé, a makk alsóról néző főlovászé, Harras Rudolfé, a piros alsón feltűnő Kounié, a tök felsőn látható Stüszi vadászé, a főbíróból a svájci felkelők szövetségének fejévé vált Reding Itellé, és persze Tell Vilmos apósáé, a zöld alsón szereplő Fürst Walteré.

A vezetékneveken kívül jutott volna hely a paklival játszható különböző kártyajátékoknak, illetve a színek és a lapok nevének is, így a piros, makk, tök, a zöld, az alsó, a felső, a király, illetve az ász mellett

a makaó, az ulti, a svindli és a snapszer szavakat is olvashatnák a járókelők.

Az ablakközökben mélyvörös-bordó klinkertéglával burkolni vágyott, L alaprajzú szállodát az ismeretlen tervező a most álló épületnél hátrébb húzta volna az utcavonaltól, az önkormányzatnak átadva egy kisebb területet.

ÉTDR

A zöldtetővel megfejelt főépület és hátsó szárnya közt terasszal megálmodott, a belső udvar felé erkéllyel is nyíló épület gépkocsibejárata a kapcsolt helyszínrajz szerint a kocsma egykori bejáratának helyén nyílhatna, a főbejárat pedig tőle jobbra kaphatott volna helyet.

A projekt nem meglepő módon kihasználta volna a 201 négyzetméteres alapterületen a kerület által megszabott határokat – derül ki ugyanebből a dokumentumból, hiszen a földalatti mélygarázsnak köszönhetően a terepszint alatt 93,42 százalékos (ennek a kerület által lehetővé tett maximuma 100 százalék), afelett pedig 69,54, illetve 69,95 százalékos földszinti, illetve emeleti beépítési arány (a felső határ mindkét esetben 70 százalék) valósulhatott volna meg.

Ezeknek most már nincs esélyük a megvalósulásra – feltéve, ha a főváros tervei valóra válnak –, kérdés azonban, hogy a Rum Gardennek milyen célja van a felújításra váró épülettel. A cég, illetve a megkeresett kerületi és fővárosi önkormányzat reakcióját később új cikkben tesszük majd közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik