Kultúra

816 millióért újítják fel az Országház egyetlen termét

Szajki Bálint
Szajki Bálint
Négyzetméterenként 5,1 millió forintot kell fizetni a munkáért.

A hvg.hu szerint a Parlament műemlék, így természetes, hogy a felújítás nem olcsó, de így is elég soknak tűnik az egyik nagyobb tárgyaló megújítása 816 millióért. Ez négyzetméteremként 5,1 millió forintot jelent a Kossuth térre néző, gróf Apponyi Albert teremben. Ez az Országház főemeletének 58-as számú szobájaként nem is a legnagyobb, a legdíszesebb.

Sokkal ismertebb a Vadászterem vagy a Delegációs terem. Az Országgyűlés Hivatala által tavaly szeptemberben a közbeszerzést elnyerő céggel, a Fővárosi Építő Zrt.-vel aláírt szerződés szerint a munkákkal október 31-ig kell végezni. Az ár nettó 643,7, bruttó 816,6 millió forint. A 160 négyzetméteres 58-as terem felújítása így 5,1 milliós négyzetméterárra jön ki.

Az Országház védett, műemléki épület, speciális adottságokkal, egyedi díszítőelemekkel, ezért összehasonlításul emlékeztetnek rá, hogy a  Corvin-lánc testület székháza, a 2200 négyzetméteres Róheim-villa friss felújítása bruttó 5,2 milliárdba, négyzetméterenként 2,3 millióba került.

Frissítünk!

Euronews: a budai Vár helyett a Parlament

A televízió utazási magazinja feltette a legtúlértékeltebb európai turistalátványosságok listájára a budai Várat is – szúrta ki az rtl.hu. Azt csalódáskeltőnek nevezik, azt javasolják a turistáknak, hogy nézzék meg inkább a Parlamentet, „felejtsék el a bent ülő populisták bohóckodását” és összpontosítsanak a neogótikus épület szépségére, ami a világ egyik legnagyobb törvényhozói épülete, ráadásul láthatját a Szent Koronát is.

A Parlament idén a világ legnépszerűbb látványossága lett.

Kapcsolódó
Az Országház világelső turistalátványosságként
Maga mögé utasította Disneylandet, a Colosseumot, a Central Parkot és Machu Picchut is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik