Kultúra

A szülészet rocksztárjaként menti az anyákat Semmelweis Ignác a róla készült filmben

Megérkezett a Koltai Lajos rendezésében készülő Semmelweis első előzetese. A Kossuth-díjas operatőr romantikus történelmi drámaként valósította meg az anyák megmentőjének történetét, amelyben Vecsei H. Miklós játssza a címszerepet, az osztrák ápolónő partnerét Nagy Katica alakítja.

A Semmelweis tavaly közel két hónapig forgott, a korabeli Bécs a vásznon Budapest különböző helyszínein elevenedik meg. Az 1847-ben játszódó történetben a bécsi szülészeti klinikán titokzatos járvány tombol, tizedeli a gyermekágyas nőket, egy magyar orvos a hagyományos teóriákkal szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt. Semmelweis Ignác egy fiatal osztrák bába személyében talál társra, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. A küzdelem azonban nemcsak a kór ellen zajlik: a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott magyar orvos felfedezésének következményeitől. A kórházban a harcot Semmelweis nyeri, az utcán a progresszív erők. Hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa.

Koltai hangsúlyozta:

A főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kerestem, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben én hiszek, akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudjuk juttatni a nézőkhöz – Vecsei H. Miklós és Nagy Katica pont ilyenek. Semmelweis élete mindannyiunk számára példa: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni. Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni: a kitartás, az elszántság, az elhivatottság, a szenvedélyesség meghozza gyümölcsét.

A Semmelweis előreláthatóan 2023 őszén kerül a magyar mozikba az Intercom forgalmazásában. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül, producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.

Semmelweis életéről kis híján másféle film készült: az anyák megmentőjéről Gárdos Péter és Geszti Péter készített volna filmet, amelyet a Nemzeti Filmintézet eredetileg el is fogadott, ám később az indoklással, hogy „más koncepció mentén” képzelik el Semmelweis történetét elkaszálták a filmtervet, és végül Koltai elképzelésének adtak zöld utat több mint kétmilliárd forintos támogatással megspékelve.

Kapcsolódó
Az is bolond, aki zsenivé lesz Magyarországon – ilyen lenne Thuróczy Szabolcs az el nem készült Semmelweis-filmben
Gárdos Péter eredetileg filmnek szánta, végül regényben dolgozta fel Semmelweis Ignác tragédiáját. De azért forgatott hozzá egy álelőzetest, ami a 24.hu-n debütál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik