Kultúra

Bekeményítenek az olaszok, akár 60 ezer euróra is büntethetik a rongáló klímaaktivistákat

STRINGER / ANSA / AFP
STRINGER / ANSA / AFP

Az olasz kormány keményebb büntetésekkel tervez fellépni az emlékműveket és műalkotásokat rongáló klímaaktivistákkal szemben. Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter kedden bejelentette, a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kabinet kedden megállapodásra jutott arról, hogy 10 ezertől 60 ezer euróig (3,7 milliótól 22,6 millió forintig) terjedő kártérítés megfizetése mellett büntetőjogi szankciókkal sújtják azokat, akik megrongálják, meggyalázzák, vagy eltorzítják a kulturális javakat. Az olasz parlamentnek most két hónapja van arra, hogy ennek megfelelő törvényt fogadjon el.

A történelmi és művészeti műemlékek elleni támadások gazdasági kárt okoznak a közösségnek

– hangsúlyozta Sangiuliano a kabinetülést követően. Mint mondta, az elcsúfított kulturális javak tisztításához magasan képzett személyzetre és drága felszerelésre van szükség. Hozzátette, hogy a vandalizmust elkövetőknek „pénzügyi felelősséget is kell vállalniuk”.

Más európai országokhoz hasonlóan klímaaktivisták Olaszországban is rendkívüli akciókkal hívták fel magukra a figyelmet. Nemrég az Utolsó Nemzedék nevű klímavédelmi csoport aktivistái fekete folyadékot öntöttek a római Spanyol lépcső lábánál elhelyezkedő világhíres Fontana della Barcaccia szökőkút vizébe. Márciusban pedig összemázolták a firenzei Palazzo Vecchio falát narancsszínű festékkel. Hasonló támadások értek olyan műalkotásokat, mint például egy Van Gogh-festményt Rómában és egy Andy Warhol-autót Milánóban. Sangiuliano élesen bírálta a Spanyol lépcsőnél történt incidenst.

Itt az idő, hogy kimondjuk: elég volt. Művészeti és kulturális örökségünk elleni módszeres vandalizmussal állunk szemben, amelynek az égvilágon semmi köze a környezetvédelemhez

– jelentette ki az olasz miniszter. A rongálásokat elkövető klímaaktivisták ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a kormány jelenlegi erőfeszítései a klímaváltozás megfékezésére nem elegendőek és meglátásuk szerint a tüntetés legitim formáit alkalmazzák.

Kapcsolódó
Az égvilágon semmi nem fog változni attól, ha paradicsomlevessel öntik le Van Gogh képét
A hazai kulturális szféra szereplőit kérdeztük arról, mit gondolnak a megrongált festményeken keresztül közvetített segélykiáltásokról, és mit tehet egy múzeum az ilyen jellegű támadások ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik