Kultúra

102 évesen halt meg a legendás karikaturista, Al Jaffee

Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Százkét éves korában meghalt Al Jaffee, a Mad magazin legendás képregényrajzolója, aki a lap híres behajtható rajzait is kitalálta, amelyek más jelentést kaptak összehajtás után, mint előtte. Jaffee egy manhattani kórházban hunyt el hétfőn, miután több szervének is leállt a működése, halálhírét unokája erősítette meg a New York Timesnak.

Jafee csak pár éve, kilencvenkilenc évesen ment nyugdíjba hetven évnyi munkaviszony után, amivel ő tartotta a leghosszabb képregényrajzolói karrier Guinness-rekordját is. Karrierjét egyből az érettségi után elkezdte, húszévesen eladott egy Superman-képregényparódiát Inferior Man, azaz Alsóbbrendű Ember címen, egy évvel később pedig a Marvel későbbi atyaistenánek, Stan Leenek kezdett dolgozni. A második világháborúban rövidítette le keresztnevét, az Abrahamet Alre, hogy így védje magát az anitszemitáktól. A háború alatt a Pentagonnak dolgozott, pamfleteket és posztereket rajzolt toborzási céllal. 1955-ben került a Mad magazinhoz, alig három évvel a lap indulása után, ahol kidolgozta a lap számos visszatérő karakterét, és a lap behajtható rajzait is, amelyekkel a Playboy és hasonló lapok középső, kihajtható posztereit figurázta ki.

2016-ban azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy egyre nehezebb szatírával foglalkozni, mivel a politikusok már nem szégyellnek semmit, és már olyan képtelen dolgokat hazudnak, amire még a legélesebb karikaturista sem tud rátromfolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik