Kultúra

Alessandro Baricco lesz az idei PesText díszvendége

HORST GALUSCHKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
HORST GALUSCHKA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
A kortárs olasz irodalom egyik legismertebb alakja szeptember végén érkezik Budapestre.

Tavasszal a Skandináv Házzal közös PesText Nordic kétnapos fesztiválon dán, svéd, izlandi és norvég írókkal találkozhat a közönség, ősszel pedig Alessandro Baricco lesz a PesText díszvendége. A Skandináv Ház idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ezért május 19-én és 20-án a PesText Nordic fesztivál a Három Holló kávézóban látja vendégül a dán Sissel-Jo Gazan, a svéd Malte Persson, az izlandi Einar Már Guomundsson, Lilja Siguroardóttir és Bergsveinn Birgisson, valamint a norvég Helga Flatland írókat. A művészekkel Terék Anna és Vajna Ádám költő, valamint Veress Dávid író beszélget majd – közölték a szervezők az MTI-vel. A rendezvényhez kapcsolódva a szervezők számos összművészeti produkcióval is készülnek. Az Itt és Most Társulat skandináv versekből ihletett improvizációs előadása mellett a Városminor Kamarakórus is fellép a májusi rendezvényen, valamint a fesztivál ideje alatt nyílik meg a Három Holló kistermében a Between the Lines svéd irodalmi kiállítás is.

A PesText hagyományos őszi kiadása szeptember 27. és 30. között várja majd a világirodalom iránt érdeklődőket szintén a Három Hollóban. A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezett rendezvény idei díszvendége Alessandro Baricco olasz író, rendező és előadóművész lesz, aki többek között a Novecento, a Selyem és a Tengeróceán szerzője. A PesText idén is együttműködik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal, így Bariccónak a Könyvfesztiválon is fontos szerepe lesz – áll a közleményben. Az olasz szerző látogatásához kapcsolódva április 14-én a Három Holló színháztermében kerekasztal-beszélgetés lesz az író munkásságáról. Az eseményen Puskár Krisztián vezetésével Gurubi Ágnes író,  Koltai Lajos rendező, operatőr, valamint lapunk munkatársa, Jankovics Márton nyújtanak betekintést Baricco szerteágazó művészetébe. A világirodalmi fókuszú PesText célja, hogy bemutassa, miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

Bariccóval lapunk tavaly az Egyesült Arab Emirátusokban készített interjút:

Kapcsolódó
Alessandro Baricco: Szeretem az ördög ügyvédjét játszani, és utálom a privilégiumokat
Alessandro Bariccóval, a Novecento és a Selyem világhírű szerzőjével az Egyesült Arab Emirátusokban interjúztunk. Vajon miben érzi magát hasonlónak az óceánjáró zongoristához? És tényleg jobb világot hoz el a digitális forradalom?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik