Kultúra ismeretlen budapest

Még mindig nem kezdődött el az Iparművészeti felújítása, a Ráth György-villa azonban újranyit

MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba
Vége az IMM téli szünetének, ez azonban nem csak jó híreket hozott.

Kiállításokkal és családi programokkal nyitja újra Városligeti fasori kiállítóhelyét, a Ráth György-villát szombaton az Iparművészeti Múzeum (IMM) – írja az MTI.

Szimbolikus esemény, hogy a téli szünet után ismét megnyílik a közönség előtt a szecesszió egyik remekműveként számon tartott villa, a múzeum első főigazgatójának egykori otthona – mondta el az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Vincze Máté, aki emlékeztetett: Magyarország szomszédságában háború pusztít, ez pedig a közgyűjteményi szférára is kifejti negatív hatását, többek között a rezsiköltségek emelkedése miatt.

Vincze hozzátette: szombaton ennek ellenére is kinyílik a villa kapuja, ahol nemcsak A mi szecessziónk és a Minivarázs – Kép és betű a szecessziós ex libriseken című kiállítások várják a látogatókat, hanem barkácsműhely, kosztümös tárlatvezetés és időutazós séták is.

Az államtitkár egy különleges műtárgyra is felhívta a figyelmet: Rippl-Rónai József falikárpitjára, a Vörösruhás nőre, ami a műtárgyvédelmi okokból kötelező, hosszabb pihentetés után csütörtökön került vissza szecessziós ebédlő falára.

MTI / MTI Fotószerkesztőség / Máthé Zoltán

Az 1898-ban hímzett alkotás csak néhány hónapig lesz itt látható, rövidesen ugyanis a Musée de Pont-Aven Women at Work by/for the Nabis című tárlatára utazik – tette hozzá, így érdemes még idejében meglátogatni azt.

Az eseményen Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója is megszólalt, aki elmondta: noha az Üllői úti főépület az átfogó rekonstrukció elindulására várva – ennek ismert részleteit korábban hosszú cikkben foglaltuk össze – jelenleg zárva tart, a gyűjtemény darabjaival számos helyen találkozhat – köztük a berlini Kunstgewerbemuseum Retrotopia című tárlatán, rövidesen pedig Szólamok kerámiára címmel rövidesen Japánba indul egy kortárs válogatás az IMM kerámiagyűjteményéből, amiért cserébe pedig 2024-ben egy kortárs japán gyűjtemény érkezik majd Budapestre.

Cselovszki többek közt arról is beszélt, hogy a június 24-i Múzeumok Éjszakáján új kiállítás-sorozatot is indítanak, ami

az el nem kezdett nagyberuházások halasztásáról szóló kormánydöntés, illetve a koronavírus-járvány miatt évek óta változatlan állapotú Üllői úti főépület rekonstrukciós terveit mutatja be,

majd hozzáfűzte:

a jókora épületben folyamatosak az állagmegóvási munkálatok, a háborús helyzet elmúltával pedig reménykednek a rekonstrukció megkezdésében.

A főigazgató az Index híre szerint ezután még tovább fűzte a gondolatot:

gondolom, hogy az el nem kezdett és folyó projekteket is folyamatosan felülvizsgálják […]. Építészként azt tudom állítani, hogy az épület ki tudja várni azt a megfelelő pillanatot, amikor elindul a rekonstrukció.

A lapnak Cselovszki arról is beszélt, hogy korábban szóba került az IMM a Magyar Nemzeti Múzeummal, és más gyűjteményekkel való összevonása, ezek a tárgyalások azonban másfél éve

megszakadtak, okafogyottá váltak, de nem tudom, mi miatt. Nem kerestek minket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik