Kultúra

Miklósa Erika és Rost Andrea is Ókovács Szilveszter kihívói közt van az Operaház élén

MTI / Cseke Csilla
MTI / Cseke Csilla
A tavaly decemberi pályázat a kevés jelentkező miatt eredménytelenül zárult, most nem lesz ilyen probléma.

Kifejezetten sokan, heten is pályáznak a Magyar Állami Operaház vezetői posztjára, a sok kihívó a jelenlegi vezetőnek, Ókovács Szilveszternek kedvezhet – tudta meg az Index.

A korábbi, tavaly decemberi kiírás épp amiatt zárult eredménytelenül, mert csak két jelentkező – Ókovács és Győriványi Ráth György karmester – indult. Most jelentkezőkben nem lesz hiány, a lap úgy tudja, hogy hatan pályázzák meg a posztot:

  • Ókovács Szilveszter – az Operaház jelenlegi igazgatója 2013 óta, aki olyannyira biztos a sikerében, hogy már meg is hirdette az Opera következő évadának műsorát, azt nyilatkozta szintén az Indexnek, hogy nincs B terve
  • Miklósa Erika – Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes
  • Rost Andrea – Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes
  • Molnár Levente – gyergyóremetei születésű Liszt Ferenc-díjas operaénekes
  • Alpaslan Ertüngealp – törökországi származású magyar származású karmester, zongoraművész
  • Kesselyák Gergely – az Opera első karmestere, korábban az Opera fő-zeneigazgatója
  • dr. Vadász Dániel – jogász és énekes
  • Aczél András – rendező

A jelöltek kedden 17 óráig adhatják le a pályázataikat a minisztériumban, azt követően 30 napja van a pályázatok elbíráló bizottságnak dönteni. Ők javaslatot tesznek, a végső döntés a kulturális és innovációs miniszter, Csák János hozza meg 30 napon belül.

A lap értesülései szerint a bizottságban ő bírálják majd el a pályázatokat: Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke, Kovács János karmester, Szakály György táncművész, Rátóti Zoltán színművész, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Wagner Társaság tagja, korábban a nemzeti kulturális örökség minisztere volt, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, illetve Gyimesi László zenész, a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

A pályázati kiírásnak gazdasági stratégiát és válságmenedzselési tervet is tartalmaznia kell, emellett a leendő főigazgatótól elvárják, hogy szorosan együttműködjön az olyan művészeti felsőoktatási intézményekkel, mint a Liszt Ferenc Művészeti Egyetem vagy a Magyar Táncművészeti Egyetem.

A lap úgy véli, hogy a sok jelölt ellenére Ókovács lehet a befutó, a már bejelentett programját Csák már méltatta is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik