Kultúra

Kiosztották az Arany Málna-díjakat, a Marilyn Monroe életrajzi film lett az év legrosszabbja

7e Art/ Netflix / AFP
7e Art/ Netflix / AFP

A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks idén a legjobb lett a legrosszabbak között: a szombaton bejelentett Arany Málna-díjak közül őt tüntették ki a legrosszabb férfi mellékszereplőnek és a legrosszabb képernyős párosításért járó díjjal is, míg a legrosszabb film 2022-ben a Szöszi lett. A Marilyn Monroe életrajzi filmről írt kritikánk itt olvasható.

Hanks az Elvis című film miatt lett 2022 legrosszabb férfi mellékszereplője, melyben a rock and roll legenda menedzserét, Tom Parkert alakítja. Emellett a legrosszabb képernyős párosítás díját is neki ítélték a filmben mutatott „latexarca”, vagyis a szerepéhez viselt maszk miatt.

Az Ana de Armas főszereplésével készült Szöszi a legrosszabb filmnek járó Arany Málna mellett a legrosszabb forgatókönyvnek járó kitüntetést is megkapta. Ennek ellenére Ana de Armas jelölt a vasárnapi Oscar-díjátadón a legjobb női főszereplő kategóriában.

A legrosszabb férfi főszereplő- és női mellékszereplő díja is a Morbius című szuperhősfilmnél landolt: előbbiért az Oscar-díjas Jared Letót tüntették ki.

Díjazzák azt is, aki egy Arany Málna után mégis fel tud állni, és ismét jelentős alakítást tesz le az asztalra; ezt a kitüntetést idén Colin Farrellnek ítélték oda A sziget szellemeiben nyújtott alakításáért. Farrell-t ugyanezért az alakításért Oscar-díjra is jelölték.

A legrosszabb női főszereplőnek járó díjat az Arany Málna testülete saját magának osztotta ki, miután a szavazólapra felkerült a Tűzgyújtó 12 éves főszereplője, Ryan Kiera Armstrong, ami miatt rengeteg támadás érte a díjazókat, s Armstrongot végül le is vették a listáról.

A magát az Oscar undok unokatestvérének tekintő Arany Málna-díjakat 1980 óta ítélik oda. A kiválasztásban mintegy 1100 szakmabéli dönt az Egyesült Államokban és a világ több mint 20 másik országában.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik